Judecătorii care activează în instanțele din sudul țării, Curtea de Apel Cahul și Judecătoria Cahul, au emis și ei o declarație în care își exprimă nemulțumirea față de decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a amâna convocarea Adunării Generale a Judecătorilor.

În declarația magistraților se spune că CSM a examinat chestiunea privind cererile unor judecători privind convocarea Adunări Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară cu stabilirea în ordinea de zi a unei întrebări referitoare la evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către CSM, ca garant al asigurării independenței justiției. Prin urmare, judecătorii menționează că anume pe acest subiect este bazată solicitarea convocării Adunării Generale extraordinare și nu cum unii membri CSM interpretează ”convocarea adunării membrilor asociației judecătorilor”.

”În opinia subsemnaților, unii membri actuali ai CSM nu au dorit să observe existența acestui subiect și din anumite motive au pus accent doar pe ridicarea mandatelor membrilor CSM, fapt care a rezultat cu dispunerea unui control ”a aspectelor semnării cererii” ce urmează a fi efectua de către Inspecția Judiciară. Subsemnații, opinăm că acest control al Inspecției Judiciare este unul lipsit de temei juridic și de fapt, or nicio prevedere a legislației în vigoare nu îi acordă acestei instituții acest drept”, se spune în declarația judecătorilor. 

Judecătorii susțin că cel mai grav este faptul că acest control este o metodă de intimidare directă a semnatarilor cererii, efectuată cu scopul denigrării, înjosirii și înfricoșării judecătorilor ce au semnat pentru convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. Magistrații au mai precizat că ei confirmă unanim că susțin în continuare cererea de convocare a Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor.

Amintim că, judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediile - CiocanaBuiucani și Rîșcani, au emis declarații în care și-au exprimat nemulțumirea față de decizia CSM de a amâna examinarea chestiunii de convocare a Adunării Generale a Judecătorior. Aceștia au catalogat acțiunile CSM drept intimidare în adresa magistraților.

În același timp, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, susține că informația precum că Inspecția Judiciară va verifica semnăturile depuse pe cererea de convocare a Adunării Generale a Judecătorilor este eronată. Și asta pentru că de fapt s-a solicitat Inspecției ca să fie verificată modalitatea prin care a fost semnată cererea.