Juriștii din Republica Moldova sărbătoresc astăzi Ziua profesională. Cu această ocazie, conducătorii mai multor instituții le-au adresat mesaje de felicitare. Ce urări au primit juriștii, vedeți mai jos.

Olesea Stamate, ministrul Justiției: Importanța profesiei de jurist într-un stat de drept și democratic derivă din rolul semnificativ al acestuia în asigurarea supremației legii și ocrotirea drepturilor omului. Activitatea juriștilor contribuie în mod direct la realizarea actului de justiție, dar și la redarea încrederii sau neîncrederii cetățenilor Republicii Moldova în justiție.

Înțelegem cu toții, că doar profesând în mod onest, competent, cu dedicație și verticalitate avem șanse de a ne îndeplini misiunea încredințată de către cetățeni, demonstrând înaltă competență și responsabilitate a profesiei de jurist.

Actualmente, societatea are nevoie de implicarea plenară a tuturor juriștilor în mod independent, transparent și responsabil, întru promovarea valorilor democratice, edificarea statului de drept și reformarea sectorului justiției.

Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o justiției echitabilă, iar dumneavoastră sunteți promotorii acestei misiuni însemnate deloc ușoare. Acum, mai mult ca niciodată, de prestația dumneavoastră profesională depinde viitorul Republicii Moldova ca stat de drept, dar și imaginea profesiei de jurist în societate.

Cu deosebitul prilej al celebrării Zilei profesionale a Juristului, adresez sincere felicitări tuturor juriștilor care își exercită activitatea în scopul triumfului adevărului și dreptății. Țin să vă urez sănătate, prosperitate, susținere și apreciere la justa valoare a muncii dumneavoastră de către cetățeni. Fie ca succesele remarcabile în nobila dumneavoastră activitate să fie marcate de realizări importante și durabile.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova: Stimați reprezentanți ai profesiilor juridice, astăzi de ziua profesională adresez acest mesaj de felicitare tuturor juriștilor care pe durata întregii cariere și-au făcut meseria cu responsabilitate și onestitate, care au rezistat tuturor provocărilor pe care le-au generat fenomenele corupției și servilității, care au respectat necondiționat principiile preeminenței legii, statului de drept și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul sunt virtuțile care Vă legitimează acțiunile îndreptate spre eficientizarea Legii, protecția oricărei ființe umane aflate sub jurisdicția statului, implicit spre dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

În calitate de șef al statului rămân a fi un ferm susținător al justiției independente și funcționale. Pentru acest motiv, constat cu îngrijorare împasul reformei în sectorul justiției și fac apel la profesionalismul și raționamentul tuturor exponenților profesiilor juridice: funcționari publici, deputați, judecători, procurori, avocați, profesori. Lăsați la o parte propriile ambiții și interese, practicile mult condamnate ale fostei guvernări, și fundamentați un sistem al justiției demn de toată încrederea societății. O atare justiție se poate modela doar dacă va avea repere constituționale în deplină conformitate cu standardele europene, astfel inevitabil reforma va trebui să respecte opinia experților europeni. Anume din acest motiv, voi solicita contribuția celor mai valoroși juriști pentru a realiza o veritabilă reformă a justiției.

Pe de altă parte, nu voi tolera sub nici o formă imixtiunea de orice natură a oricăror entități în actul justiției, în administrarea și autoadministrarea ei și, mai grav, acte de intimidare a judecătorilor. Aceste practici au fost și sunt condamnabile de toate instrumentele internaționale. Politicul are pârghii suficiente să intervină în procesele regulatorii și, prin urmare, trebuie să se abțină de la orice intervenție de altă natură în afacerile puterii judiciare.

Suntem pe cale să alegem un nou procuror general – un alt test al integrității și calității reformelor propuse. Nu aveți dreptul la eșec. Societatea așteaptă schimbări în procuraturi.

Dacă fiecare jurist își va face ”temele sale pe acasa” profesionist și conștiincios pe segmentul de care este responsabil, atunci dezideratul unui stat de drept nu va mai fi iluzoriu, iar legalitatea și dreptatea vor triumfa în Moldova.

Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului: În contextul Zilei lucrătorului justiției aș dori să accentuez odată în plus rolul decisiv al reprezentanților puterii a treia în consolidarea statului de drept, inclusiv creșterea gradului de protecție a drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor.

Acum, suntem la etapa transformărilor menite să fortifice încrederea populației și partenerilor externi față de sistemul justiției  din țara noastră. Doresc să îmi exprim convingerea că veți îndreptăți așteptările mari ale societății și, prin activitatea competentă, onestă și responsabilă, veți contribui la asigurarea funcționării impecabile a justiției. 

Adresez tuturor judecătorilor, procurorilor, executorilor judecătorești, juriștilor din cadrul instituțiilor publice și companiilor private, avocaților, notarilor, studenților  facultăților de drept, tuturor celor care participă la realizarea actului justiției în Republica Moldova,  calde felicitări de Ziua lor profesională. Vă transmit cu această ocazie urări de creștere profesională continuă, respect din partea cetățenelor și al colegilor, susținerea celor apropiați, multă sănătate și fericire personală!

Emanoil Ploșnița, președintele Uniunii Avocaților din Moldova: Fiecare actor în justiţie are misiunea sa de bază, iar respectul reciproc este cheia succesului atât profesional cât şi de conlucrare. A fi un bun jurist, înseamnă disciplină, responsabilitate şi multă muncă. Adevărul, Dreptatea şi Echitatea sunt noţiunile care ne pot dicta mersul profesional. Iar libertatea unui jurist, precum spunea Cicero, este atunci când ne supunem legilor.

Ziua de 19 octombrie, comportă semnificaţii deosebite pentru instituţiile şi profesioniştii care contribuie la realizarea actului de justiţie, asigurând funcţionarea principiului supremaţiei legii – pilonul de bază al statului de drept.

Avocatul este unul din pilonii garantului respectării principiului legii. Onoarea şi demnitatea avocaţială derivă din respectul faţă de ţară, or un stat independent este cel care îşi are propriile legi şi reguli de existenţă. Nu este o muncă deloc uşoară, ci mai degrabă o luptă cu propriile principii şi corectitudine profesională.

În virtutea frumosului prilej - Ziua Juristului, adresez cele mai sincere felicitări tuturor celor care îşi dedică activitatea în scopul consolidării legalităţii şi creşterii autorităţii Legii. Vă doresc să daţi dovadă în continuare de profesionalism, sârguință, vocație, ghidaţi fiind de valorile morale!

Curtea Supremă de Justiție: Curtea Supremă de Justiţie Vă exprimă sincere felicitări cu ocazia sărbătorii profesionale - Ziua Juristului. Această zi importantă pentru societatea juridică naţională oferă posibilitatea de a trece în revistã locul şi rolul Juristului în societate. 

Este indiscutabil că principala finalitate a realizãrii misiunii juristului constă în consolidarea înaltului deziderat al supremaţiei legii, a statului de drept şi în respectarea drepturilor şi libertãţilor omului în conformitate cu Legea fundamentală a statului şi a normelor dreptului internaţional. 

Cu prilejul acestei sărbători, Vă adresăm cele mai sincere felicitări, cele mai distincte gânduri de preţuire, urări de sănătate şi mult succes în nobila şi onorabila Dumneavoastră misiune.

Consiliul Superior al Magistraturii: Consiliul Superior al Magistraturii adresează sincere felicitări cu Ziua profesională a juristului, o ocazie deosebită de a mulțumi tuturor celor care contribuie zilnic la înfăptuirea actului de justiție, la perfecționarea sistemului justiției și realizarea obiectivelor propuse prin reformele judiciare. 

A fi jurist nu este doar o vocație, este o încredere publică și acei care au îmbrățișat această nobilă profesie au menirea de a proteja și menține idealul dreptății, prin înfăptuirea actului de justiție de calitate în contextul protejării statului de drept, pentru ca justiția să fie în slujba fiecăruia. 

Vă dorim performanțe remarcabile în activitatea importantă pe care o desfășurați la promovarea dreptății în numele Legii, bucurându-vă de respectul întregii societăți.

Dorin Popescu, Decanul Baroului Chișinău: Stimați colegi juristi, indiferent de activitatea pe care o exercitati, Vă felicit cu ocazia sărbatorii dedicate specialiștilor în domeniul dreptului - cu Ziua Juristului ! Vă doresc multă sănătate, perseverență, să nu cedați în fața problemelor care apar în activitatea de zi cu zi, să fiti apreciati si să aveți satisfacția pe care v-o doriți de la faptul că sunteți juriști.