Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat anterior concursuri pentru angajare în mai multe funcții de conducere a instanțelor de nivelul unu și doi. Potrivit informației publicate, la cinci dintre cele șase concursuri s-au înscris câte un candidat. CSM urmează să examineze candidaturile acestora în ședința de marți, 9 iulie.

Astfel, președinte al Judecătoriei Comrat vrea să ajungă Igor Botezatu. Acesta este, din 2017, vicepreședinte al instanței, iar anterior a deținut interimatul funcției de președinte al Judecătoriei Vulcănești.

La Judecătoria Cahul este cam aceeași situație. Vicepreședintele Mihail Bușuleac ar putea fi promovat la funcția de președinte al instanței. Acesta activează ca judecător din anul 2011.

Conducerea Judecătoriei Soroca ar putea să-i revină lui Vadim Belous, care deține interimatul funcției de aproximativ un an de zile. Acesta a fost vicepreședinte al Judecătoriei Soroca pentru două mandate. Menționăm că, pentru funcția de președinte al instanței din Soroca a fost evaluat și magistratul Ghenadie Mîțu. Acesta nu s-a înscris însă în concurs.

Nici funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Bălți pare să nu fie mai atractivă pentru judecători. În concursul anunțat s-a înscris doar membrul Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, Ion Talpă. Acesta a deținut anterior funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Bălți, iar în funcția de magistrat activează din anul 2005.

La funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Cimișlia candidează magistrata Sofia Aramă. Aceasta a fost numită în funcția de magistrat în anul 2014, la instanța din Cimișlia.

În schimb, la concursul anunțat pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Criuleni s-au înscris doi candidați: Sergiu Caraman și Alexandru Motricală. Aceștia activează ca judecători din 2012 și, respectiv, din anul 2008.