Noul proiect cu privire la mediere este la cea de-a treia fază de elaborare. Declarațiile au fost făcute la întrevederea secretarilor de stat ai Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru și Laurențiu Hadîrcă, cu Ljubomir Petruljeskov, consilierul pe cooperare tehnică al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Potrivit autorităților, medierea este o alternativă importantă ce contribuie la simplificarea justiției, și un instrument extrem de util la aplanarea conflictelor în domeniul civil, comercial, penal, care în țara noastră nu este încă pe deplin consolidată și aplicată de către cetățeni.

În context, reprezentantul BERD a spus că în Republica Moldova este necesară extinderea numărului de mediatori, atât în Chișinău, cât și în suburbii.

În cadrul întrevederii s-a discutat și despre conferința națională ”Medierea - abordare integrativă a conflictului", care a avut loc la Chișinău în perioada 15-16 octombrie. Obiectivul evenimentului a fost de a promova medierea și coeziunea mediatorilor din Republica Moldova și cunoașterea oportunităților, necesităților mediatorilor în vederea practicării mai eficiente a medierii.