Magistrata Lidia Bulgac va exercita în continuare funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău. În ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii, pe ordinea de zi figura și subiectul privind desemnarea președintelui interimar al instanței de apel din municipiul Chișinău. Totuși, în urma deliberărilor, cu majoritatea voturilor, s-a decis ridicarea examinării acestui punct din agendă.

Amintim că, în vara anului trecut a expirat mandatului de președinte al Curții de Apel Chișinău al lui Ion Pleșca. Atunci, Consiliul Superior al Magistraturii l-a desemnat pe Anatol Pahopol, actualul președinte interimar al CSM, să exercite interimatul funcției. Acesta a condus instanța timp de o săptămână, până a plecat în concediu. Ulterior, funcția a fost preluată de magistrata Lidia Bulgac. Niciunul dintre cei doi vicepreședinți ai instanței nu au acumulat voturi suficiente pentru a fi numiți în funcția de președinte interminar al Curții de Apel Chișinău.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat deja concurs pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău. În competiție s-au înscris deja trei persoane, totuși potrivit informației prezentate de președintele interimar al CSM, cel mai probabil, concursul va fi desfășurat la toamnă. În registrul persoanelor evaluate care ar putea candida la această funcție sunt incluși următorii magistrați: Vladislav Clima, Alexandru Gheorghieș și Iurie Iordan.

Subiectul privind desemnarea președintelui interimar al Curții de Apel Chișinău a fost inclus în ordinea de zi la solicitarea președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol.

Lidia Bulgac a fost numită în funcția de judecător în anul 1993, la instanța din Fălești. Șapte ani mai târziu, magistrata a fost transferată la Tribunalul Chișinău, iar în anul 2003 a fost reconfirmată în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Lidia Bulgac a primit, în anul 2007, Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.