Loteria Națională a Moldovei (LNM) cheamă două dintre cele mai mari bănci din țară, Victoriabank și Mobiasbanca OTP Group să respecte legislația în domeniul combaterii jocurilor de noroc neautorizate. În special, compania de stat care gestionează activitățile din domeniul jocurilor de noroc ce constituie monopol de stat le cere să blocheze tranzacțiile prin intermediul cardurilor bancare în favoarea platformelor de pariuri sportive, neautorizate în Republica Moldova.

Loteria Națională a Moldovei se adresează repetat acționarilor acestor bănci. ”Ținând cont de faptul că proprietarii acestor instituții financiare sunt bănci europene cu tradiții, care în țările lor respectă cu strictețe legislația, conducerea Loteriei Naționale a Moldovei se adresează și acționarilor acestor bănci – Banca Transilvania din România și OTP Group din Ungaria, la fel ca și acționarilor celorlalte bănci comerciale din Republica Moldova să asigure respectarea legii”, se arată în comunicatul LNM.

În același comunicat, LNM aduce mulțumiri altor două mari bănci comerciale din țara noastră, Moldova-Agroindbank și Moldindconbank, care au blocat, de la începutul lunii aprilie, tranzacțiile prin intermediul cardurilor bancare în favoarea platformelor de pariuri sportive, neautorizate în Republica Moldova.

”Datorită acestor acțiuni responsabile, în strictă conformitate cu cerințele legislației, de la începutul lunii aprilie au fost reduse considerabil canalele de transfer a banilor spre companii de peste hotare, în mare majoritate înregistrate în jurisdicții offshore, tranzacții prin care erau aduse prejudicii considerabile bugetului de stat”, se menționează în comunicatul societății.

Loteria Națională a Moldovei amintește că, potrivit modificărilor legislative intrate în vigoare de la începutul acestui an, instituțiile de stat au început să blocheze accesul la platforme de pariuri sportive care nu dețin autorizație de activitate pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit modificărilor la lege, și prestatorii de plăți, inclusiv băncile comerciale, sunt obligate să blocheze tranzacțiile spre și dinspre casele de pariuri de peste hotare.

Pentru nerespectarea acestor cerințe, legea prevede amenzi de până la 400 de mii de lei și privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate.

În Republica Moldova, dreptul de a organiza pariuri sportive aparține NGM Company SRL, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive care administrează platforma www.7777.md.