În concursul pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), președinte al Colegiului penal s-au înscris patru magistrați. Dosarele acestora urmează să fie analizate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în ședința din 2 iunie. La începutul anului, CSM a decis să anuleze concursul pentru ocuparea acestei funcții, anunțat anterior, deoarece nu au fost respectate procedurile în vigoare.

Potrivit datelor publicate, ca și la concursul organizat anterior, la funcția de vicepreședinte al CSJ pretind:

  • Liliana Catan;
  • Nadejda Toma;
  • Petru Moraru;
  • Anatolie Țurcan.

Toți patru activează, în prezent, la Curtea Supremă de Justiție și au primit de la Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor calificativul ”excelent”. Totodată, trei dintre magistrații înscriți în concurs au primit punctajul maxim posibil din partea Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, doar Liliana Catan a primi 124 puncte din maxim 125 posibile.

Liliana Catan a îmbrăcat pentru prima data mantia de judecător în anul 1996, la instanța din municipiul Bălți, unde a activat până în anul 2005.Ulterior a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău, iar din 2013 este magistrat la Curtea Supremă de Justiție. Totodată, din 2016, Liliana Catan este președinte al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor.

Nadejda Toma a fost numită în funcția de judecător în anul 2001, la instanța din Ialoveni. În anul 2011, aceasta a preluat conducerea Judecătoriei în calitate de președinte, iar în anul 2014 a fost promovată la Curtea Supremă de Justiție. Nadejda Toma este președinte al Colegiului disciplinar din anul 2017.

Cel de-al treilea pretendent la funcția de vicepreședinte CSJ, Petru Moraru, activează în calitate de magistrat din anul 2003. Cariera și-a început-o la Judecătoria Cahul, instanță unde a exercitat și funcția de președinte pentru un mandat de patru ani. În 2014, Petru Moraru a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție, iar în prezent, acesta este membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Anatolie Țurcan a fost numit în funcția de judecător în anul 1992 și a activat la Judecătoria Ocniţa, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, Curtea de Apel Chișinău, iar în prezent este magistrat la Curtea Supremă de Justiție. În perioada 2013-2017, Anatolie Țurcan a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.  

Funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal a devenit vacantă după ce, în 2018, Petru Ursache și-a dat demisia.