Judecătorii de la încă o instanță au semnat o opinie de îngrijorare în legătură cu decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a amâna solicitarea celor 87 de judecători, care au semnat pentru convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. Asta după o notă asemănătoare, emisă ieri de către magistrați de la sediul Rîșcani al Judecătoriei Chișinău.

Noua notă de îngrijorare a fost semnată de câțiva magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care menționează că sesizarea Inspecției Judiciare de către CSM, în vederea verificării semnatarilor cererii, este o metodă de presiune asupra acestora.

Autorii opiniei susțin că membrii CSM ”nu au dorit să observe existența subiectului privind evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către CSM, ca garant al asigurării independenței justiției și din anumite motive au pus accent doar pe ridicarea mandatelor membrilor CSM, fapt care a rezultat cu dipunerea unui control ”a aspectelor semnării cererii” din partea Inspecției judiciare”.

Magistrații de la sediul Ciocana menționează că acest control este lipsit de temei de fapt și de drept, fiind o metodă de intimidare directă a semnatarilor.

Judecătorii de la sediul Ciocana mai susțin că cererea privind convocarea Adunării, inclusiv listele judecătorilor semnatari au fost publicate în mai multe surse mass media și chiar pe portalul CSM, astfel încât, judecătorii care se presupune că ar fi fost intimidați să semneze au avut timp la dispoziție pentru a-și retrage semnăturile.

Magistrații au mai declarat că susțin cererea de convocare a Adnării Generale în formula inițială.

Amintim că, în ședința de ieri, CSM a amânat examinarea subiectului privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor și revocarea mandatelor membrilor Consiliului, și a solicitat Inspecției Judiciare să verifice dacă judecătorii care au semnat cererea au știu pentru ce semnează.

După ședința CSM, și judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, au emis o declarație asemănătoare cu cea a magistraților de la sediul Ciocana, menționând că sesizarea Inspecției de către CSM este un mesaj de intimidare directă a judecătorilor semnatari ai cererii, nefiind în competența Inspecției atribuțiile de a ”chestiona” judecătorii la acest aspect.