În cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au fost constituite două complete pentru judecarea cauzelor penale privind infracțiunile economice, de corupție și a celor conexe actelor de corupție. O decizie în acest sens a fost emisă de președintele instanței, Radu Țurcanu.

Astfel, primul complet va fi condus de magistratul Ion Morozan, care va activa împreună cu judecătorii Tatiana Bivol și Angela Vasilenco. Președintele celui de-al doilea complet este Ana Cucerescu, care va examina dosarele împreună cu Eugen Beșelea și Petru Paun. La fel, judecătorul Ion Chirtoacă a fost desemnat în calitate de supleant. Acesta va putea înlocui membrii completelor în caz de incompatibilitate sau lipsă motivată. Dacă judecătorii nominalizați nu vor putea participa la judecarea dosarelor, aceștia vor fi schimbați printr-o încheiere a președintelui instanței în maxim trei zile.

Cauzele penale a căror examinare a fost deja începută într-un complet format anterior vor continua să fie examinare în același complet.

Menționăm că, încă în luna octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demersul Procurorului General privind specializarea judecătorilor în domeniul crimelor economice, de corupție și a celor conexe actelor de corupție. Potrivit deciziei CSM, complete pilot urmează să fie instituite, de asemenea, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și la Curtea de Apel Chișinău.

În hotărârea CSM se mai spune că specializarea judecătorului garantează că acesta are cunoștințele şi experienţa necesare în domeniul său de competentă. Cunoştinţele aprofundate în domeniul juridic în cauză ale judecătorului favorizează adoptarea unor decizii de o mai bună calitate și concentrarea dosarelor la un cerc restrâns de judecători specializaţi poate asigura consecventă în luarea deciziilor şi securitatea raporturilor juridice.