Agenția Servicii Publice (ASP) a fost obligată să înregistreze un autovehicul pe numele Cabinetului Avocatului ”Vladimir Iurkovski”. Potrivit unei decizii recente a Curții Supreme de Justiție, apărătorul și-a cumpărat un Audi Q5 în leasing, însă autoritățile au refuzat să-i elibereze certificatul de înmatriculare.

ASP a refuzat înregistrarea autovehiculului, deoarece programul de înmatriculare nu permite acest lucru. La fel, Agenția a invocat existența unui ordin care interzice înregistrarea dreptului de proprietate pe numele cabinetelor de avocat.

Pentru a soluționa disputa, avocatul s-a adresat în judecată. Judecătoria Chişinău, sediul Rîşcani, a admis parțial acțiunea depusă de CA ”Vladimir Iurkovski”. Și anume, a obligată Agenţia Servicii Publice să înmatriculeze autoturismului, dar și să-i recupereze cheltuielile de judecată, în sumă de cinci mii de lei.

Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanței. Magistrații au spus că activitatea de avocat prin formele ei de organizare, se include în noțiuni ce se aplică în scopul impozitării, fără modificarea statutului juridic al persoanelor juridice şi fizice prevăzute de legislaţia în vigoare. Astfel, în baza acestor norme, se deduce expres că, Cabinetul avocatului, ca formă de organizare a activității, are un număr de identificare distinct, atribuit potrivit regulilor fiscale.

Decizia instanțelor inferioare a fost menținută, recent, și de Curtea Supremă de Justiție. Astfel, Agenția Servicii Publice a fost obligată să înregistreze autovehiculul.