Consiliul Superior al Magistraturii anunță că a început perioada de înscriere în concursul repetat pentru desemnarea unui membru în componenţa Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor din rândul magistraților Curţii Supreme de Justiţie. Termenul limită pentru depunerea documentelor este 1 februarie.

În concursul organizat anterior nu s-a inscris niciunul dintre judecătorii de la instanța supremă. Prin urmare, CSM a anunțat concurs nou. Doritorii de a ocupa funcția de membru al Colegiului de evaluare trebuie să depună la Consiliul Superior al Magistraturii cerere de participare la concurs și să anexeze curriculum vitae și scrisoarea de motivare.

Amintim că, activitatea Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor este blocată de la sfârșitul lunii octombrie 2020, când au expirat mandatele exercitate de doi magistrați: Nelea Budăi, de la Curtea de Apel Chișinău și Dumitru Gherasim, de la Judecătoria Bălți. O lună mai târziu a expirat și mandatul lui Ion Talpă, președintele interimar al Curții de Apel Bălți.

Colegiul de evaluare este constituit din șapte membri, dintre care cinci judecători de la instanţele de toate nivelurile, după cum urmează: doi judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, doi judecători de la curţile de apel şi un judecător de la judecătorii. Alți doi membri în Colegiu sunt desemnați de CSM din rândul societăţii civile. Potrivit normelor legale, sedinţele Colegiului sunt deliberative dacă la ele participă cel puţin cinci membri. În prezent, doar doar trei membrii ai Colegiului mai au mandatele valabile. Este vorba despre judecătorul Iurie Diaconu, de la Curtea Supremă de Justiție și doi reprezentanți ai societății civile: Oxana Rotari și Elena Demian.

La sfârșitul anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat un comunicat prin care învinuia Guvernul și Parlamentul pentru blocajul din Colegiul de evaluare și din Colegiul pentru selecție. CSM spunea, atunci, că în pofida faptului că au fost înaintate mai multe propuneri de deblocare a activității Colegiului pentru selecție și cariera judecătorilor și a Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, atât Guvernul, cât și Parlamentul nu au întreprins nici o măsură în acest sens.

În cadrul Curții Supreme de Justiție activează, în prezent, 22 de magistrați.