Magistrații de la Judecătoria Ungheni susțin apelul judecătorilor de la instanța din municipiul Chișinău, sediul Centru, privind apărarea statutului de judecător și imixiunea politicului în sistemului judiciar. Declarația a fost semnată de nouă judecători.

Potrivit documentului semnat, criticile aduse în ultima perioadă puterii judecătorești sunt calificate drept o atentare la independența sistemului și o denigrare publică intenționată a actului justiție.

”Corpul judecătoresc pledează pentru reforma sistemului judecătoresc conform principiilor democratice și nu se opune răspunderii judecătorului pentru încălcările admise în condițiile legii. Însă, nu va tolera o denigrare generalizată a puterii judecătorești și este hotărât să-și apere garanțiile acordate prin standardele internaționale, astfel încât în final să asigure calitatea actului justiției” se mai spune în documentul publicat.

Totodată, magistrații subliniază că este important ca reprezentanții partidelor de guvernare să înțeleagă efectul negativ al declarațiilor și acțiunilor care, pe lângă denigrarea actului judecătoresc, pot atenta la ordinea unui stat de drept. În context, au solicitat ca politicienii să-și asume declarațiile făcute astfel încât să nu pună în pericol caracterul obligatoriu al actului judecătoresc.

La fel, magistrații au solicitat comunității europene, organizațiilor internaționale, societății civile să monitorizeze atent acțiunile și expunerile politicului în raport cu puterea judecătorească, astfel încât să fie asigurată demararea unor reforme cu respectarea garanțiilor internaționale.