Începând din 13 iunie, magistrații și procurorii români sunt obligați să încheie asigurări profesionale obligatorii, individual sau prin intermediul angajatorului.

Aceste asigurări poartă numele de asigurări pentru răspundere civilă profesională și acoperă riscurile produse de greșelile comise din neglijență gravă.

Magistrații și procurorii din România pot să se asigure direct cu societatea de asigurări sau prin intermediul angajatorului (adică instanța sau parchetul). Dacă aleg varianta din urmă, primele de asigurare sunt colectate și virate de către instanță sau parchet.

Obligația este prevăzută de o Hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru aprobarea Normelor privind asigurarea de răspundere civilă profesională obligatorie a judecătorilor și procurorilor, publicată în Monitorul Oficial din 13 iunie.

În primul rând, magistrații pot încheia ei înșiși contractul de asigurare cu societatea de asigurări. În acest caz, ei negociază clauzele direct (precum limita de despăgubire sau clauza de franșiză). De asemenea, ei sunt responsabili pentru plata primelor de asigurare, pe care le plătesc integral sau în rate, în funcție de contractul încheiat.

În al doilea rând, contractele de asigurare pot fi încheiate și prin intermediul angajatorului, adică instanța sau parchetul. În acest caz, chiar dacă instanța sau parchetul încheie contractul, acesta se va încheia în numele și pentru fiecare judecător/procuror. Elementele propriu-zise ale contractului de asigurare vor fi incluse într-o anexă la acesta, unde va fi trecut fiecare judecător/procuror asigurat. Limitele de răspundere și primele de asigurare ale fiecărui magistrat vor fi trecute în anexă, de asemenea. 

În cazul în care asigurarea se face prin intermediul instanței sau parchetului, aceasta este cea care reține și virează primele de asigurare.  

Referitor la modalitatea de alegere a asigurătorului și a contractului de asigurare, hotărârea prevede că aceste elemente sunt alese ”printr-o procedură transparentă, cu consultarea tuturor judecătorilor sau procurorilor din cadrul instanţei sau parchetului respectiv”.

Hotărârea mai prevede, de asemenea, ce se întâmplă dacă intervine detașarea, delegarea, transferul sau promovarea judecătorului sau procurorului asigurat, în timp ce contractul de asigurare încă este în desfășurare. Efectele acestuia se vor produce, în continuare, însă noua instanță sau noul parchet va vira primele de asigurare. 

În ceea ce privește asigurarea, aceasta acoperă doar riscurile produse de greșelile comise din neglijență gravă, nu și greșelile intenționate, fiind excluse cazurile când magistratul este tras la răspundere pentru exercitarea funcției cu rea-credință.

Anterior nu exista nicio obligație pentru magistrați de a se asigura profesional.

Sursa: avocatnet.ro