Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis radierea a patru organizații de creditare nebancare din Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate. Potrivit unei hotărâri a Comisiei decizia a fost luată din cauza neconformării cerințelor legislației privind mărimea minimă a capitalului social.

Cele patru organizații, care numai au voie să activeze, sunt:

  • ”Progress Capital Financial Service” SRL;
  •  ”Euro Capital” SRL;
  •  ”Titangroup Finance” SRL;
  •  ”Banii tăi” SRL.

În hotărârea CNPF se mai menționează că se interzice închierea a noi contracte de acordare a creditelor și/sau leasing financiar, cu excepția deservirii contractelor încheiate anterior datei de suspendare a activității.

Administratorii companiilor sunt avertizați să modifice actele de constituire prin excluderea din denumire a sintagmei ”Organizația de Creditare Nebancară” sau ”OCN”, inclusiv prin excluderea activității de creditare nebancară.

Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancă prevede că de la data de 1 ianuarie 2020 – cuantumul capitalului social este de cel puţin 200.000 de lei, iar de la data de 1 ianuarie 2021 – cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puţin 300.000 de lei.