Numărul de avocați care acordă asistență juridică garantată de stat în patru raioane ale Republicii Moldova a fost majorat cu 70 de persoane. La fel, în Soroca și Cimișlia vor activa cu trei și, respectiv, doi parajuriști mai mult. Un anunț în acest sens a fost publicat de Institutul de Reforme Penale.

Mai exact, trei unități de parajurist au fost suplinite în cadrul Oficiului teritorial Bălți, în a cărei jurisdicție este inclus municipiul Soroca, iar două unități de parajurist au fost suplinite în cadrul Oficiului teritorial Comrat, în a cărei jurisdicție este inclus raionul Cimișlia. Până acum, în municipiul Soroca au activat doar doi parajuriști, iar în raionul Cimișlia nu era nicio persoană cu asemenea atribuții.

Totodată, parajuriștii ce activează în prezent în cadrul oficiilor teritoriale CNAJGS vor fi implicați în activitățile de informare a populației din localitățile învecinate despre asistența juridică garantată de stat și acordarea asistenței juridice primare.

Numărul de specialiști a fost suplinit în urma propunerii înaintate de către Platformele de Dialog pentru Accesul la Justiție (PDAJ) din Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat, în primăvara anului curent.

Până la sfârșitul anului curent se preconizează suplinirea a încă cinci funcții de parajurist în cadrul oficiilor teritoriale CNAJGS.

Platformele de Dialog pentru Accesul la Justiție din Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat au fost create cu suportul Institutului de Reforme Penale în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu IRP, cu suportul financiar al Suediei.