Patru judecători au solicitat să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Consiliul Superior al Magistraturii urmează să decidă, marți, transmiterea dosarelor privind activitatea acestor magistrați pentru evaluare.

Astfel, solicitările de numite în funcție până la atingerea plafonului de vârstă au fost depuse de:

  • Mariana Sajin, de la Judecătoria Drochia;
  • Elena Bolocan, de la Judecătoria Strășeni;
  • Victor Olărescu, de la Judecătoria Hîncești;
  • Ramona Moșneguțu, de la Judecătoria Orhei.

Potrivit normelor legale, judecătorii sunt numiți, inițial, în funcție pentru un termen de cinci ani. După expirarea acestei perioade, magistrații pot solicita numirea în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Judecătorii din prima instanță sunt numiți în funcție de președintele Republicii Moldova, din rândul candidaților desemnați de Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot la ședința de marți, CSM urmează să examineze și solicitarea depusă de Mihaela Timotin, care a solicitat să fie evaluată pentru a putea candida la funcția de judecător.

În context, menționăm că atât Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor, cât și Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor au devenit nefuncționale încă din luna octombrie anul trecut, după ce majoritatea membrilor le-au expirat mandatele.