Mai mulți președinți de instanțe vor rămâne fără premiu anual pentru 2019, după ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu au putut să ajungă la un consens privind modul de calculare a acestuia. Subiectul a fost discutat ca urmare a demersurile vicepreședinților și a șefilor secretariatelor curților de Apel Comrat și Bălți, dar și judecătoriilor Cahul, Căușeni, Criuleni și Ungheni.

Potrivit deciziei CSM, publicată recent pe site, membrii Consiliului profesori de drept titulari au optat că mărimea premiului anual pentru fiecare președinte să fie diferențiată, în dependență de numărul judecătorilor și a personalului care activează în instanță, precum și de volumul de lucru efectuat de fiecare președinte de instanță. Membrii CSM delegați din rândul judecătorilor spun, însă, că activitatea președinților de instanțe urmează a fi apreciată nu în dependență de numărul de judecători, dar de eficiența activității instanței. Totodată, acesția afirmă că prin prisma prevederilor Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, mărimea premiului anual pentru fiecare președinte nu trebuie diferențiată.

Având în vedere că membrii CSM nu au putut ajunge la un consens, demersurile instanțelor de judecată au fost respinse. Potrivit art. 211 alin. (1) din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, personalul din unitățile bugetare poate beneficia de un premiu anual pentru rezultatele activității anului precedent, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv. Indicii şi mărimile premiilor pentru conducătorii unităților bugetare se stabilesc de către organul ierarhic superior. Mărimea maximă a premiilor pentru conducători nu poate depăşi 50% din salariul de bază.

În același timp, modul de acordare a premiului anual şi mărimea concretă pentru fiecare an bugetar se stabilesc de Guvern. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat la începutul lunii noiembrie Regulamentul privind modul de calculare și plata a premiului anual personalului din unitățile bugetare pentru rezultatele activității în anul 2019. Conform pct. 3 al acestui document, de premii anuale pot beneficia persoanele cu funcţii de demnitate publică, funcţionarii publici, inclusiv cu statut special, persoanele care ocupă funcţii cu statut special specifice apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, alt personal angajat în baza contractului individual de muncă/raporturilor de serviciu în autorităţile/instituţiile bugetare finanţate integral din bugetul de stat sau din bugetele locale, precum şi personalul Casei Naţionale de Asigurări Sociale.