Mai puțin de 100 de licențe de avocat au fost eliberate anul trecut. Potrivit Raportului Comisiei de licențiere a profesiei de avocat pentru perioada de activitate 2020-2021, anul trecut au fost admise în profesia de avocat, în bază de examen, 68 de persoane. Alte 14 persoane au fost admise în avocatură în temeiul art.10 din Legea cu privire la avocatură.

Raportul Comisiei urmează a fi examinat în cadrul Congresului avocaților de la începutul lunii decembrie.

Comisia menționează în Raport că în perioada 2020-2021 a admis în profesie, în temeiul art.10 a Legii nr. cu privire la avocatură, 14 persoane. În cazul a trei persoane cererile au fost respinse, iar în patru cazuri actele au fost restituite pe motiv de neachitare a taxei stabilite.

În Raport se mai arată că în cadrul sesiunii de toamnă 2020 au fost depuse 96 de cereri de admitere la examenul de admitere la stagiu. În rezultat au fost admiși la examen - 93 de candidați, dintre care au susținut examenul și au fost admise la stagiu 64 de persoane.

Totodată, în perioada raportată, au depus cereri pentru a participa la examenul de calificare – 94 candidați, dintre care au promovat examenul și au fost admise în profesia de avocat - 68 persoane.

Comisia mai notează în Raport că au fost înaintate mai multe acțiuni în judecată în care candidații au contestat calificativul acordat, dar niciun candidat nu a avut câștig de cauză. Comisia consideră că acest lucru demonstrează că a acordat calificative obiective conform prestației fiecărui candidat.