Majorarea contribuțiilor de asigurări sociale va face serviciile avocaților mai scumpe, iar mulți apărători vor renunța la licență. Avocații încă mai speră că autoritățile vor revizui propunerea de a majora cu peste 3.000 lei contribuția de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă, în mărime de 27.481 de lei. Vedeți mai jos opiniile apărătorilor:

Angela Popil, avocată, membră a Consiliului Uniunii Avocaților:

”După părerea mea, argumentarea majorării contribuției de asigurări sociale pentru exponenții profesiilor juridice, nu este suficientă: indexarea salariului mediu pe economie.

În anul 2021, avocații au plătit contribuții de asigurare socială in mărime fixă în schimbul beneficierii de la 1 ianuarie de toate prestațiile de asigurări sociale, dar nu a fost așa, fiind plătite indemnizații doar pentru perioada de după 1 octombrie.

În anul 2020, în plină criză pandemică avocații nu au fost incluși în măsurile de sprijin aprobate de Guvern, fiind obligați să muncească în același regim, în rezultat, marea parte a avocaților și-au suspendat sau încetat activitatea, iar cei care au rămas să activeze au fost profund afectați financiar.

În anul 2021, a fost aprobată mărimea contribuției de asigurări sociale, care în anul 2020 a fost puțin peste 10 mii lei, la suma de 24.255 le, practic de 2,5 ori mai mare, pe fonul unui an deficitar 2020.

Anul 2021 a fost și este la fel de greu, toată țara fiind afectată de pandemie și, din nou, avocații nu au fost incluși în nici una dintre măsurile de sprijin aprobate de Guvern.

Respectiv, majorarea contribuției de asigurări sociale pentru avocați cu peste 3.000 lei în raport cu o majorare pentru alți plătitori de contribuții fixe de 700 lei, pentru același motiv : indexarea. salariului mediu pe economie, este cel puțin discriminatorie și inechitabilă.

Or, atât avocatii cât și alți plătitori de contribuții fixe, beneficiază sau trebuie să beneficieze de aceleași prestații de asigurări sociale. Și aici nu este loc pentru a se invoca solidaritatea socială.

Respectiv, în opinia mea fermă este nevoie ca pentru anul 2022 să se păstreze contribuția fixă în mărimea aprobată pentru anul 2021, urmând ca împreună cu ministerul de resort să identificăm metode de calcul și aprobare a cotei procentuale a contribuției de asigurări sociale, urmând ca avocații să beneficieze de prestațiile de asigurări sociale calculate din venitul propriu realizat, fără ancorare la salariul mediu pe economie.

Sper ca guvernarea să ne audă și să plece urechea la îndemnul nostru, propunerea deja fiind expediată comisiei parlamentare de profil.

Eu optez pentru soluționare prin dialog constructiv și nu sunt adeptul acțiunilor de protest imediate. Am încredere că guvernarea va pleca urechea la îndemnurile noastre și nu va fi nevoie să se declanșeze greve sau alte acțiuni de protest. În cazul în care nu vom fi auziți, Consiliul Uniunii Avocatilor va adopta decizia care se va impune”.

Marin Balta, avocat, EFRIM ROȘCA Asociații:

”De mai mulți ani se observă o atenție sporită din partea autorităților în privința impunerii fiscale și contribuțiilor obligatorii la bugetul de stat ale liber-profesioniștilor din sectorul justiției. Ceea ce de fapt se urmărește este suplinirea bugetului de stat, iar noi, nu știu din ce motiv, am fost identificați ca o categorie de persoane care poate să achite mai mult, însă să ni se ofere mai puțin atunci când vorbim de prestații de asigurări sociale.

Asistăm, de fapt, la un tratament diferit, aș zice chiar discriminatoriu, din partea autorităților comparativ cu alte categorii de asigurați. Până acum nu am primit nicio explicație plauzibilă prin ce s-ar justifica achitarea de către noi a unor plăți mai mult decât duble comparativ cu plățile unor altor categorii de asigurați.

Va fi afectată încrederea pe care o au avocații în autoritățile statului precum și va servi drept temei de intensificare a unei tensiuni deja existente la acest subiect. Subiectul plății impozitelor și contribuțiilor obligatorii este unul sensibil, iar statul trebuie să explice foarte bine și motivat de ce unele categorii de persoane sunt tratate diferit și li se aplică un grad mai înalt de plată. Eu cred că autoritățile deja de câțiva ani eșuează la acest aspect și nu pot veni cu o explicație argumentată, dar totodată nici nu încetează tratamentul discriminatoriu față de liber-profesioniștii din sectorul justiției.

În final, pentru a-și compensa aceste cheltuieli suplimentare, mulți avocați vor fi nevoiți să ridice prețul serviciilor prestate, iar ca efect, va avea de suferit cetățeanul de rând care necesită asistență juridică. Un fenomen frecvent întâlnit este că mulți avocați care nu fac față cheltuielilor aleg să-și suspende licența și să se încadreze în câmpul muncii, iar mărirea contribuțiilor sociale nicidecum nu ajută la stoparea acestui fenomen.

Avocații sunt un pilon important în statul de drept și în sistemul justiției, iar dacă de opinia noastră de o bună vreme nu se ține cont, atunci da, o grevă generală ne-ar face auziți, ar reaminti despre rolul nostru și ar transmite mesajul că nu mai acceptăm să fim desconsiderați în continuare”.

Gheorghe Vlas, avocat, membru al Consiliului Uniunii Avocaților:

”Cei care vin cu propuneri de majorare nu cunosc de fapt situația reală cum stau lucrurile în domeniu, după cum și cei care au venit cu reacții neimputabile avocaților.

Sun avocat de carieră, cu stagiu de 24 de ani în avocatură, și în tot acest răstimp a fost plasat în diferite regimuri de contribuție la fondul social, însă în tot acest răstimp nu am beneficiat nici de facilitate socială, în tot acest răstimp nu am avut ocazia să beneficiem de concediu, de parcă nici nu am fi cetățenii acestei țări.

Obiectiv vorbind dacă luăm în calcul că trebuie să plătim în jur de 32 de mii de lei (polița medicală + contribuția la fondul social), plus cotizația de membru a UA și plus cheltuieli de întreținere a biroului rezultă că în fiecare lună, indiferent de faptul dacă ai încasări sau nu le ai, trebuie să plătești cel puțin 3.200 lei lunar sub riscul de a plăti penalități pentru neachitare la timp.

Întrebarea pentru cei de guvernare - doresc cu orice preț să distrugă avocatura?

Tot declară despre echitate - oare pe acest segment s-a făcut o evaluare, sau se inspiră din presă și postări de pe net.

Foarte mulți avocați tineri cu potențial valoros sunt întreținuți de părinți, care sunt obligați să le achite inclusiv si plățile obligatorii, peronal cunosc zeci de cazuri.

Aș întreba pe cei ce propun astfel de modificări, când le v-a veni rândul să apeleze la avocat sau rude de alor după asistență juridică, nu se vor întreba de ce avocații sunt impuși să încaseze onorarul corespunzător ?”

Eduard Digore, avocat, Casa de avocatură Digore:

”Am fost si sunt adeptul unei organizari bune a activității Uniunii Avocatilor si structurilor acesteia! Organele de autoadministrare trebuie sa se ocupe de politici, de promovarea intereselor profesiei și avocaților.

Atâta timp, cât aceste structuri nu vor actiona conform statutului, nu se justifică și careva greve. Or, greva putem face când ne abate.

Din punctul meu de vedere, greva poate fi ultimul mijloc care poate fi folosit, după ce structurile de gestiune ale profesiei au întreprins toate mijloacele elaborate de dialog și promovare.

Greva putem face în toată ziua, dar cât de serioasă poate părea aceasta?”

Sabina Cerbu, avocat CA "Sabina Cerbu":

În condițiile actuale și greva ar fi o soluție. Dar, o văd mai degrabă un manifest în a ne face auziți. Greva ar trebui să fie o ultimă soluție. Sper totuși să fie ceva mai multă deschidere spre un dialog constructiv.”

Andrei Bivol, avocat, Bivol Soțchi & Partners:

Consider că majorarea contribuției de asigurare socială pentru profesiile juridice este abuzivă și inechitabilă. 

Atunci când contribuția de asigurare socială (CAS) a fost mărită, de fapt dublată, în 2020, Guvernul a promis acordarea tuturor prestațiilor sociale. Această promisiune a fost transpusă și în lege. Totuși, colegii noștri de breaslă care au fost în situația de a solicita acordarea prestațiilor sociale afirmă că nu le-au primit.

Dintre toate profesiile juridice mărirea CAS va afecta cel mai mult avocații. Peste 50% din avocați au venituri anuale de până la 100.000 lei. Avocații nu au onorarii minime garantate prin lege, iar activitatea noastră este guvernată de reguli și restricții care ne limitează capacitatea de atragere a clientelei. Cel mai mult  vor avea de suferit tinerii avocați și avocații care practică în raioane, aceste două categorii au veniturile cele mai mici. Așa cum s-a întâmplat deja la începutul anului 2021, mulți dintre avocați vor fi nevoiți să renunțe la licență în schimbul unui contract de muncă. Numărul de avocați activi în raioane va scădea. Acest fenomen va crește și mai mult deficitul existent de asistență juridică calificată și costurile de asistență juridică.

Pe termen scurt Guvernul poate jubila pe seama acumulării unor mijloace suplimentare care cel mai probabil vor fi cheltuite în scopuri populiste și nu pentru oferirea prestațiilor sociale celor care plătesc contribuțiile. Pe termen lung aceste măsuri vor limita accesul cetățenilor la justiție afectând drepturile omului și statul de drept în general. Reformăm justiția, dar este posibilă o justiție fără avocați? Creșterea CAS este o dovadă de miopie politică.

Este regretabil că aceste măsuri sunt adoptate cu suportul direct sau tacit al colegilor noștri de breaslă care activează temporar în Guvern, Parlament și în alte autorități centrale.

Susțin declanșarea unei greve generale pe termen nedeterminat. Forma de manifestarea a grevei, fie că este miting de protest sau refuzul avocaților de a participa în categoriile de dosare și litigii pe rol, rămâne a fi decisă.”