Marea Britanie are intenția de a introduce o taxa pentru marile companii din sectorul digital. Măsură care ar urma să intre în vigoare în luna aprilie, a declarat ministrul britanic de Finanțe, Sajid Javid.

Potrivit profit.ro, mai multe stat europene analizează posibilitatea introducerii unor taxe speciale care să vizeze motoarele de căutare online, platformele de social media și cele de vânzări online. Aceaste inițiative au generat critici din partea Washingtonului care susține că astfel de taxe vizează în mod incorect firmele americane.

"Intenționăm să punem în practică taxa noastră pentru serviciile digitale în luna aprilie. Este o taxă proporționată și este concepută în mod deliberat ca o taxă temporară astfel că o vom elimina imediat ce se va ajunge la o soluție internațională", a declarat Sajid Javid la un panel organizat cu ocazia Fondului Economic Mondial (WEF) de la Davos.

În replică, reprezentanții Statelor Unite ale Americii au spus că o astfel de măsură din partea Marii Britanii va declanșa o ripostă din partea Washingtonului prin introducerea de tarife vamale.

Amintim că, autoritățile noastre au decis la fel să taxeze companiile nerezidente care prestează servicii prin Internet cetățenilor Republicii Moldova. Potrivit documentelor promovate, măsura ar urma să fie aplicată din luna aprilie, iar taxa plătită de companii va fi sub formă de TVA, egală cu 20% din costul serviciului.