O instanță din Marea Britanie a avut de judecat un caz mai puțin obișnuit. Judecătorii au avut de partajat moștenirea lăsată de doi soți, care au decedat simultan, și au apelat la o lege veche de un secol, care a fost aplicată doar de câteva ori.

La baza litigiului a stat moartea subită a lui John, în vârstă de 79 de ani și a lui Ann Scarle, în vârstă de 69 de ani, care aveau copii din căsătoriile precedente. În octombrie 2016, cuplul a fost găsit mort în casa lor particulară din Essex, la câteva zile după cea de-a 26-a aniversare a nunții. Cadavrul lui John a fost găsit în sufragerie, iar a lui Ann - în baie. Aceștia erau morți de cel puțin câteva zile. Din cauza diferenței de temperatură în camere, experții nu au putut stabili nu doar ora exactă, ci nici data decesului fiecărui soț. Autopsia a arătat că ambii sufereau de boli care, la vârsta lor, puteau fi fatale. Cauza oficială a deceselor a fost declarată hipotermia.

Lupta pentru moștenire, și anume pentru o casă în valoare de 280.000 de lire sterline, s-a dat între două surori vitrege - Anna Winter și Devora Cutler. Winter a insistat că mama ei vitregă a murit prima, prin urmare, propriul tată, rămânând în viață pentru o perioadă scurtă de timp, ”tehnic” a devenit moștenitorul proprietății. Pe această bază, ea a cerut ca moștenirea să-I revină ei. Drept dovadă, avocații lui Winter au făcut referire la datele experților care, după ce au studiat gradul de descompunere a corpurilor, s-au exprimat cu rezervă în favoarea unei astfel de versiuni.

La rândul lor, Cutler și avocații ei au sugerat ca instanța, la soluționarea litigiului, să apeleze la articolul din Legea proprietății din 1925, care reglementează ”moartea simultană” a proprietarilor unei averi. Potrivit legii respective, dacă nu este posibil să se stabilească ordinea morții, se consideră că a trait mai mult cel mai tânăr.

În cele din urmă, Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor s-a pronunțat în favoarea lui Cutler. Judecătorul Philippe Kramer a fost de acord că gradul de descompunere a cadavrelor din cauza microclimatului diferit în încăperile în care se aflau cadavrele soților nu a fost o dovadă fiabilă a succesiunii deceselor. În acest context, judecătorul a aplicat prevederile legii din 1925. Potrivit instanței, Winter, care a pierdut disputa, va trebui să plătească costurile legale suportate de ambele părți, care s-au ridicat la cel puțin 150.000 de lire sterline.

Până în prezent, instanțele din Marea Britanie au aplicat de doar trei ori la luarea deciziilor articolul privind ”moartea simultană” a proprietarilor - în 1940, 1958 și 1963.

Sursa: legal.report