Marile companii din țările dezvoltate intenționează să reducă costurile juridice în viitorul apropiat. O astfel de concluzie este formulată în studiul " Reimagining the Legal Function Report 2019" dedicat serviciilor juridice corporative.

Compania EY a realizat sondaje printre 1.058 de juriști de rang înalt din 25 de țări. Majoritatea covârșitoare (82%) dintre respondenți au declarat că întreprinderile lor intenționează să reducă bugetele destinate serviciilor juridice în următorii doi ani. În același timp, mai mult de o treime din respondenți a recunoscut că reducerea costurilor va fi în medie 10-20%.

Unul dintre principalele motive pentru economisire ar fi salariile "umflate" ale juriștilor. În căutarea și angajarea specialiștilor, businessul mare trebuie să concureze cu firmele juridice internaționale, care recent, în urma profiturilor record înregistrate, ar fi inițiat ”maratonul salariilor”.

În plus, 59% dintre participanții la studiu au remarcat că, chiar și cu propuneri de salarizare adecvată, întâmpină probleme serioase în atragerea tinerilor talentați. Printre altele, candidații sunt sceptici față de specificul activității corporative, legat de rutină și de o cantitate semnificativă de sarcini "cu valoare redusă". În cadrul studiului, 67% dintre juriștii cu statut înalt au recunoscut că departamentele lor cheltuiesc 20% din timpul lor pentru astfel de activități. În cele mai mari corporații, această cifră este chiar mai mare - 32%.

Este remarcat faptul că pentru a motiva personalul și a reduce costurile, companiile transferă din ce în ce mai mult sarcinile de rutină către outsourcing. O treime (33%) dintre respondenți au declarat că colaborează cu furnizorii de servicii juridice alternativi (ALSP), iar alte 41% analizează serios această posibilitate.

Sursa: legal.report