Mai multe materiale examinate de judecătorul de instrucție, atribuite la materiale confidențiale, nu vor mai avea caracter public. Lista cauzelor privind aceste materiale, fixate pentru judecare, nu se va mai publica, la fel ca și încheierile de examinare a lor.

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat în data de 15 ianuarie modificarea Instrucțiunii cu privire la activitatea de evidență și documentare procesuală în judecătorii și curțile de apel, precum și completarea Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată și pe pagina web a Curții Supreme de Justiție, care stabilesc noile reguli.

Potrivit modificărilor, autorizarea urmăririi fizice şi prin mijloace electronice a persoanei și plângerile înaintate în baza art. 313 din Codul de Procedură Penală (împotriva acţiunilor şi actelor ilegale ale organului de urmărire penală şi ale organului care exercită activitate specială de investigaţii), care se examinează de judecătorul de instrucție, nu vor mai fi considerate materiale neconfidențiale, ci confidențiale.

De asemenea, modificările stabilesc că lista cauzelor care se atribuie la materialele confidenţiale și a cauzelor contravenţionale judecarea cărora se face în regim de urgenţă şi cu precădere, fixate pentru judecare, nu se vor mai publica pe pagina web a instanței judecătorești sau într-un loc accesibil publicului cu cel puțin 3 zile înainte de data ședinței de judecată.

Este vorba de următoarele cauze:

  • Cauzele privind reținerea persoanei pasibile de răspundere contravențională, judecarea cărora se face de urgenţă şi cu precădere;
  • Cauzele privind demersurile examinate de judecătorul de instrucție în cadrul urmăriri penale:
  • dispunerea, înlocuirea, încetarea sau revocarea arestării preventive şi a arestării la domiciliu;
  • prelungirea termenului arestării preventive şi a arestării la domiciliu;
  • dispunerea liberării provizorii a persoanei reţinute sau arestate, revocarea ei;
  • dispunerea ridicării provizorii a permisului de conducere a mijloacelor de transport;
  • autorizarea efectuării percheziţiei , cercetării la faţa locului;
  • autorizarea efectuării examinării corporale;
  • autorizarea punerii sub sechestru a bunurilor;
  • autorizarea ridicării de obiecte ce conţin secret de stat, comercial, bancar, ridicarea informaţiei privind convorbirile telefonice;
  • autorizarea exhumării cadavrului;
  • dispunerea internării persoanei în instituţie medical;
  • autorizarea reţinerii;
  • audierea martorilor în condiţiile art. 109, 110 şi 110¹;
  • examinarea cererilor privind accelerarea urmăririi penale;
  • autorizarea, la demersul procurorului, a efectuării măsurilor speciale de investigaţii, date prin lege în competenţa sa: 

    a) cercetarea domiciliului şi/sau instalarea în el a aparatelor ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio şi video, a celor de fotografiat şi de filmat; 
    b) supravegherea domiciliului prin utilizarea mijloacelor tehnice ce asigură înregistrarea;
    c) interceptarea şi înregistrarea comunicărilor sau a imaginilor;
    d) reţinerea, cercetarea, predarea, percheziţionarea sau ridicarea trimiterilor poştale;
    d) monitorizarea conexiunilor comunicaţiilor telegrafice şi electronice;
    e) monitorizarea sau controlul tranzacţiilor financiare şi accesul la informaţia financiară;
    f) documentarea cu ajutorul metodelor şi mijloacelor tehnice, precum şi localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziţionare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice;
    g) colectarea informaţiei de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice.

  • autorizarea urmăririi fizice şi prin mijloace electronice a persoanei;
  • plângerile înaintate împotriva acţiunilor şi actelor ilegale ale organului de urmărire penală şi ale organului care exercită activitate specială de investigaţii.

Totodată, a fost aprobată o modificare potrivit căreia, încheierile judecătorului de instrucţie adoptate pe marginea acestor materiale să nu se publice pe portalul naţional al instanţelor de judecată.

Necesitatea acestor modificări a fost argumentată prin faptul că anumite materiale/înscrisuri considerate drept probe confidenţiale să nu pot fi divulgate.

Chiar dacă și până în prezent o parte din aceste materiale erau atribuite la categoria confidențiale, publicarea ședințelor și încheierilor pe marginea acestora nu era interzisă.

Modificările au fost aprobate după cum urmează:

În Instrucţiunea cu privire la activitatea de evidenţă şi documentare procesuală în judecătorii şi curţile de apel:

  • la pct. 106, din alineatul 2 s-au exclus textele: ”Autorizarea urmăririi fizice şi prin mijloace electronice a persoanei” şi “Plângeri înaintate în baza art. 313 Codul de procedură penală”, ce se conţin în subpunctele 4 şi 5 din punctul 106 ”Materiale neconfidenţiale”, cu introducerea acestor adversative la acelaşi punct, însă la rubrica ”Materiale confidenţiale";
  • punctul 147 s-a completat cu textul: ”cu excepţia încheierilor adoptate pe marginea materialelor confidenţiale”.

Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti pe portalul naţional al instanţelor de judecată şi pe pagina web a Curţii Supreme de Justiţie s-a completat după cum urmează:

  • punctul 9 s-a completat cu propoziţia: ”cu excepţia cauzelor care se atribuie la materialele confidenţiale, prevăzute în punctul 106 din Instrucţiunea cu privire la activitatea de evidenţă şi documentare procesuală în judecătorii şi curţile de apel, Anexă la Hotărârea CSM nr. 142/4 din 04 februarie 2014, precum şi a cauzelor contravenţionale prevăzute în art. 454 alin. (3) din Codul contravenţional, judecarea cărora se face în regim de urgenţă şi cu precădere”;
  • s-a completat cu un nou punct, punctul 91 cu următorul conținut: ”Încheierile judecătorului de instrucţie adoptate pe marginea materialelor confidenţiale, prevăzute în punctul 106 din Instrucţiunea cu privire la activitatea de evidenţă şi documentare procesuală în judecătorii şi curţile de apel, Anexă la Hotărârea CSM nr.142/4 din 04 februarie 2014, nu se publică pe portalul naţional al instanţelor de judecată”.

Solicitarea de modificare a celor două documente a fost înaintată de vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc.

Hotărârea CSM privind aprobarea modificărilor poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție de orice persoană interesată, în termen de 15 zile din data comunicării.