Situația provocată de pandemia COVID-19 ar putea genera dezvoltarea unor domenii de activitate și crearea de noi locuri de muncă. Opinia a fost expusă într-un comunicat de presă emis de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), după o discuție a ministrului cu experții economici plătiți de GIZ.

Potrivit Ministerului, evoluțiile economice prognozează o revenire mai dificilă a companiilor din anumite sectoare precum HoReCa, turism, transport terestru sau aerian de pasageri și cel al serviciilor. Totuși, alte domenii de activitate ar putea avea oportunătăți de ascensiune. Printre acestea sunt serviciile de externalizare a proceselor de business, care au un potențial de creștere cu circa 60.000 de locuri noi de muncă în Moldova. Potrivit datelor Agenției de Investiții, aceste servicii reprezintă circa 12% din piața locală de servicii outsource. Companiile prestează o gamă largă de servicii precum relații cu clienții, procesarea datelor, inginerie.

La fel, criza pandemică ar putea accelera și dezvoltarea sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor. Asta chiar dacă domeniul este afectat de restricțiile de circulație la nivel internațional, scăderea cererii sau întârzierea plăților.

În cadrul discuțiilor, experții au menționat că situația de criză provocată de pandemia COVID-19 a schimbat planurile investitorilor locali și străini. În majoritatea țărilor europene, în primele luni ale anului curent se înregistrează o reducere a activităților investiționale. Companiile mari și concernele internaționale, care activează pe teritoriul țării noastre și-au sistat proiectele de extindere, precum și noile investiții pentru anul 2020. Principalele dificultăți ale întreprinderilor sunt insuficiența materiei prime din cauza suspendării activității furnizorilor internaționali, scăderea cererii de bunuri pe piețele de desfacere, insuficiența forței de muncă și incapacitatea de plată.