Consiliului Superior al Magistraturii organizează o ședință cu participarea președinților și vicepreședinților instanțelor judecătorești naționale. Reuniunea va avea loc miercuri, 9 iunie, începând cu ora 11.00. Un anunț în acest sens a fost făcut pe pagina web CSM.

În cadrul ședinței urmează să fie puse în dezbatere chestiuni ce țin de activitatea sistemului judecătoresc și convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor.

În context, menționăm că, Plenul CSM a decis, recent, să suspende desfășurarea tuturor concursurilor privind cariera judecătorilor. Decizia a fost luată după ce anterior Curtea de Apel Chișinău a obligat, de mai multe ori, să anuleze hotărârile privind rezultatele concursurilor desfășurate și să emite decizii favorabile pentru unii candidați. Curtea Supremă de Justiție a calificat declarațiile membrilor CSM ca fiind o ingerință în actul de justiție, o tentativă asumată de influențare și intimidare a corpului judecătoresc, pentru a determina adoptarea unor soluții favorabile Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, remarcăm că, de la începutul anului 2020 au fost mai multe tentative de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor. Ultima încercare prevedea desfășurarea reuniunii la sfârșitul lunii martie. Inițiativa n-a avut însă sorți de izbândă.