Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), revocați din funcție la sfârșitul lunii septembrie, au venit cu un apel prin care solicită autorităților să se abțină de la acțiuni care pot fi considerate imixtiune în activitatea judecătorească.

Aceștia spun că orice declarații și acțiuni făcute în detrimentul sistemului judecătoresc pot fi considerate ca imixtiune în activitatea judecătorească. Mai exact, membrii CSM spun că un partid politic tolerează activitatea unui grup de judecători îndreptate împotriva actualei componențe a Consiliului. În acest sens, au fost organizate mai multe întrevederi cu oficialii, inclusiv cu președintele țării și speakerul Parlamentului.

Membrii CSM au salutat crearea de către președintele Republicii Moldova a Consiliului consultativ de experți privind reforma sistemului justiției, format din experți de talie națională și internațională, neafiliați politic, care vor activa independent. Totuși, aceștia își exprimă îngrijorarea referitor la includerea în componența Consiliului a unor judecători, care după părerea lor nu corespund acestui statut. Mai exact, membrii Consliului Superior al Magistraturii dau ca exemplu faptul că unii membri ai Consiliului consultativ au participat nemijlocit la acțiunile de revocare a conducerii CSM.

”În opinia CSM, judecătorii incluși în calitate de membri ai acestui Consiliu nu corespund cerințelor. Or, acțiunile admise de ei vin în contradicție cu scopul pe care-l urmărește președintele prin instituirea acestui Consiliu. Acești judecători au participat activ la acțiuni ce au destabilizat activitatea CSM, iar în consecință stagnarea implementării reformelor inițiate și imposibilitatea de a administra eficient sistemul judecătoresc. Din aceste considerente activitatea acestora nu poate să emane încredere societății și întregului corp judecătoresc”, se menționează în apelul publicat pe site-ul CSM.

Membrii revocați ai CSM mai afirmă că este regretabil faptul că în Consiliu au fost incluși judecători care au activat în funcție doar doi ani, după care au fost detașați la Institutului Național de Justiție, unde activează în calitate de consultanți. ”Considerăm că aceștia nu au experiența necesară pentru expertizarea legilor justiției sau de-a elabora careva propuneri de politici și, respectiv, nu pot fi considerați ca fiind experți notorii în această materie”, se spune în apel.

Amintim că, săptămâna trecută președintele Igor Dodon a dispus crearea unui Consiliu consultativ de experți privind reforma sistemului justiției. Acesta este format din 13 membri, printre care judecători, avocați, procurori și experți.

Apelul complet al membrilor CSM, revocați din funcție, poate fi accesat aici.