Tichetele de masă nu vor fi anulate, dar vor fi impozitate. Ministerul Finanțelor susține că ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, acestea fiind supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit. În prezent, tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii.

Autoritatea afirmă că potrivit estimărilor 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori. ”Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020, să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Aceasta pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat”, se menționează într-un comunicat de presă publicat de Ministerul Finanțelor.

În comunicat se mai spune că este important ca orice măsură, inclusiv și tichetele de masă, să fie introdusă în situația când parametrii bugetari permit aceasta. Or, introducerea acestei măsuri concomitent cu o reformă amplă de reducere a cotei contribuțiilor sociale a fost extrem de riscantă pentru sustenabilitatea bugetară. Pe fundalul reformei fiscale din 2018, s-au redus contribuțiile obligatorii de asigurare socială. Astfel, măsurile care afectează veniturile bugetare și în special Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat dăunează sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale.