Avocații care au acordat asistență juridică unui reclamant într-o cauză contra Republicii Moldova în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale ar putea să nu fie admiși în concursurile pentru a reprezenta interesele statului în alte dosare. Modificarea se regăsește într-un proiect elaborat de Ministerul Justiției.

În prezent, norma legală instituie astfel de restricții doar pentru apărătorii care:

  • au o vechime în profesia de avocat mai mică de trei ani;
  • nu au prezentat integral setul necesar de documente sau prezentarea acestora este neconformă cerinţelor stabilite.

Unii avocați spun că această modificare i-a luat prin surprindere și, probabil, este neconstituțională. Apărătorii critică proiectul elaborat de Minister, calificându-l drept ”o decizie neinspirată, chiar iresponsabilă”. Mai mult, avocatul Serghei Covali spune că nu avem o piață de avocatură care să poată acoperi toate necesitățile statului în domeniul arbitrajului internațional.

Menționăm că, autoritățile vor să mai excludă din concursurile pentru reprezentarea intereselor Republicii Moldova avocații și companiile de avocați străini. De asemenea, se propune ca avocații să nu mai fie selectați prin procedura de achiziție publică, cum este în prezent, iar prețul ofertelor să fie negociat direct de Comisia de concurs, formată de Ministerul Justiției.