Ministerul Justiției se desclară deschis pentru a implementa tehnologiile informaționale moderne în procedurile de executare silită în materie de drept civil și administrativ. O declarație de acest sens a fost făcută de secretarul de stat, Radu Foltea, în cadrul videoconferinței dedicate proiectului "Susținere pentru consolidarea în continuare a eficienței și calității sistemului judiciar din Republica Moldova".

Mai exact, Ministerul Justiției va asigura realizarea misiunii de reglementare, organizare, coordonare, supraveghere a activității executorilor judecătorești, întru crearea și dezvoltarea în continuare a serviciilor electronice în domeniul procesului de executare și eficientizarea activității. În acest sens, autoritatea urmează să colaboreze cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției, Uniunea Internațională a Executorilor Judecătorești.

Menționăm că, Consiliul Superior al Magistraturii și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești au anunțat, anterior, că urmează să semneze un acord de colaborare pentru a simplifica activitatea magistraților și a executorilor judecătorești. Autoritățile își propun să facă modificări ale cadrului normativ intern ce vizează crearea unui schimb de date inter-instituțional, prin intermediul adreselor poștale electronice.

La fel, a fost anunțată inițiativa de a crea o platformă electronice ca alternativă de depunere a demersurilor de anunțare în căutare și/sau aducere forțată a debitorilor de către executorii judecătorești. Măsura va reduce volumul de lucru ai judecătorilor, oferind posibilitatea atât instanțelor judecătorești, cât și executorilor judecătorești de a economisi timp și resurse financiare.