Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că a expediat către Consiliul Superior al Magistraturii o scrisoare prin care notifică despre intenția de a restructura Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Măsura prevede inclusiv reducerea numărului de judecători din cadrul instanței.

Anunțul a fost făcut în contextul în care în sedința de astăzi Consiliul Superior al Magistraturii are inclus în agendă selectarea a șase magistrați la CSJ. Subiectul s-a regăsit și în ordinea de zi a ședinței pentru săptămâna trecută, însă s-a amânat examinarea acestuia. Astfel, ministrul Justiției menționează că suplinirea funcțiilor vacante nu este oportună.

Menționăm că, legislația în vigoare stipulează că Curtea Supremă de Justiţie este compusă din preşedinte, doi vicepreşedinţi, care sunt concomitent preşedinţi ai Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ şi, respectiv, ai Colegiului Penal, şi 30 judecători (dintre care doi judecători exercită concomitent şi funcţia de vicepreşedinte al colegiului). În prezent, instanța activează cu doar 24 de magistrați. Totodată, președintele CSJ a fost suspendat din funcție.

Totodată, ministrul Justiției s-a referit și la precesul de selectare a doi judecători la Curtea Constituțională. Oficialul a declarat că aceștia trebuie să fie integri, profesioniști și cu o reputație ireproșabilă. ”Cel mai bine este ca CSM să nu ia decizii în grabă și să ofere societății (și membrilor CSM) suficient timp pentru a analiza candidații, totodată asigurând maximă transparența pe tot parcursul procesului”, a indicat Olesea Stamate.