Ministerul Justiției a anunțat inițierea procesului de elaborare a unui proiect de lege pentru modificarea unor acte normative în vederea executării Hotărârii Curții Constituționale nr. 17/2021 privind modificarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin Hotărârea Curții a fost declarată neconstituțională Legea nr. 193/2019 pentru modificarea unor acte legislative, întrucât în procesul de elaborare a acesteia nu s-au respectat procedurile de legiferare stabilite de Constituție.

Ministerul solicită implicarea tuturor subiecților interesați prin prezentarea propunerilor la adresa electronică diana.melenciuc@justice.gov.md sau secretariat@justice.gov.md până la data de 14 iulie 2021.

Amintim că, la începutul lunii iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și Hotărârea Parlamentului privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nr. 53 din 17 martie 2020.

Totodată, Curtea a decis că se revigorează prevederile legii 947 din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în redactarea anterioară Legii nr. 193 din 20 decembrie 2019.

Normele vizate țin de numirea de către Parlament a cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul profesorilor de drept titulari.

De asemenea, a fost declarată neconstituțională hotărârea prin care au fost aleși membrii CSM:

  • Elena Belei;
  • Carolina Ciugureanu-Mihailuță;
  • Valentina Coptileț;
  • Ion Crețu.