Începând cu data de 10 iulie, registrele contractelor de arendă vor fi ținute în baza unor reguli noi. În Monitorul Oficial din 10 mai a fost publicată Hotărârea pentru aprobarea Regulamentului privind modul de ţinere a registrelor contractelor de arendă, care explică noua procedură, elaborată în urma intrării în vigoare a Codului civil în redacție nouă.

Documentul vizează modul de ţinere a registrului contractelor de arendă, încheiate pe un termen de până la cinci ani inclusiv, modificările introduse în ele și încetarea acestor contracte.

Potrivit Regulamentului, contractele de arendă se înregistrează în registrul ținut de primăria localității în a cărei rază teritorială se află terenul sau alt bun agricol arendat.

Registrul respectiv, va fi ținut manual sau electronic și va avea următorul conținut:

Cu privire la confirmarea înregistrării arendei, Regulamentul stabilește că arendașului i se remit două exemplare ale contractului de arendă înregistrat, iar un exemplar se păstrează în arhiva autorității publice locale.

Pot exista și cazuri de refuz a înregistrării contractului de arendă (subarendă) sau al modificărilor aduse acestuia. Acest lucru poate avea loc în baza următoarelor temeiuri:

  • nu poate fi stabilită identitatea persoanei care prezintă documentele necesare operării înscrierilor în registru;
  • nu a fost prezentat unul dintre documentele enumerate la art. 1294 alin. (3) din Codul civil;
  • documentele prezentate conţin ştersături, completări, cuvinte radiate și alte corectări nemenţionate sau executate în creion;
  • documentele prezentate nu sunt numerotate sau șnuruite, în cazul în care acestea sunt expuse pe două sau mai multe foi separate;
  • în contractul de arendă (acordul adițional) sunt indicate incorect adresa, numele, prenumele sau denumirea părţii contractante ori lipsesc semnăturile;
  • în actul de predare-primire lipseşte descrierea terenului agricol și/sau bunurilor agricole arendate sau care urmează a fi arendate;
  • nu este indicat termenul arendei sau cuantumul și modul de achitare a plăţii pentru arendă;
  • în contract lipsesc alte date ce trebuie înregistrate în registru;
  • înregistrarea contractului de arendă trebuie să fie efectuată de altă primărie sau de către subdiviziunea competentă a Agenţiei Servicii Publice.

În cazul refuzului de înregistrare a contractului de arendă, registratorul informează arendaşul sau reprezentantul acestuia despre temeiul refuzului şi restituie toate documentele prezentate, menționând în registru restituirea documentelor.

Documentul mai stabilește că înregistrarea în registru a contractului de arendă poate fi efectuată în temeiul unei hotărâri irevocabile a instanţei judecătoreşti.

Din registrele contractelor de arendă pot fi eliberate extrase, care confirmă faptul existenţei înscrierilor în registru privind bunurile date în arendă şi dreptul de arendă asupra lor, la data eliberării extrasului.

Extrasul din registru se eliberează în termen de trei zile persoanei fizice sau juridice care a depus o cerere scrisă şi a prezentat bonul de achitare a taxei pentru eliberarea extrasului.