Moldovenii care au muncit temporar în Estonia, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea primi pensie din partea acestui stat. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor beneficia de asigurare socială,  în cazul survenirii unor riscuri, cum ar fi, de exemplu, pierderea întreținătorului.

Măsurile sunt prevăzute de proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de modificare a Acordului în domeniul asigurărilor sociale între Republica Moldova și Estonia, semnat la 2 octombrie 2020. Documentul a fost aprobat în ședința Guvernului din 30 septembrie.

Inițiativa de modificare a Acordului aparține părții estoniene, fiind condiționată de lansarea reformei naționale de determinare a capacității de muncă în Estonia. Reforma prevede substituirea pensiei pentru incapacitate de muncă cu alocația pentru capacitate de muncă care nu mai face parte din sistemul de asigurări sociale de stat estonian.

Totuși, pe o anumită perioadă, Protocolul prevede acordarea în continuare, a pensiei pentru incapacitate de muncă persoanelor care și-au stabilit domiciliul în Republica Moldova până la expirarea termenului stabilit al incapacității de muncă sau, după caz, până la atingerea vârstei de pensionare conform legislației Republicii Estonia.

Potrivit autorităților, implementarea Protocolului nu implică cheltuieli din bugetul de stat. În temeiul Acordului se stabilesc pensiile de asigurări sociale prevăzute în Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, care se achită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.