Guvernul a decis să excludă SA Moldtelecom din Lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării. Decizia a fost luată la ședința de ieri a Cabinetului de Miniștri.

Mai exact, este vorba despre 51 la sută dintre acțiunile companiei, care puteau fi privatizate, până acum. Potrivit Guvernului, Moldtelecom este un operator național care deține, istoric, cota de peste 98% din piața de telefonie fixă, adică circa un milion de clienți. Totodată, compania este principalul deținător de infrastructură fizică, la nivel de canalizare telefonică pe teritoriul țării, cu peste 400.000 de abonați.

În proiect se mai spune că Moldtelecom asigură, anual, în bugetul public național circa 370 milioane lei, prin achitarea impozitelor și dividentelor, dar și a salariilor pentru circa 2.800 de persoane.

Astfel, Guvernul spune că compania de telecomunicații garantează asigurarea securității informaționale. Moldtelecom este entitate investită să dispună de informații atribuite la secrectul de stat. Totodată, operatorul garantează siguranța accesului populației la toate serviciile de telecomunicații, pe întreg teritoriul țării și oferă posibilitatea aprobării și implementării unei strategii de dezvoltare pe termen lung, cu impact social.

Potrivit autorităților, menținerea serviciilor de telefonie fixă și acordarea pachetelor tarifare cu înlesniri păturilor social vulnerabile are un impact negativ asupra rezultatelor economico-financiare ale companiei. Profitul net înregitrat de Moldtelecom a scăzut de la 72,6 milioane lei în 2016, la 59,01 milioane lei în 2018. Totodată, dividentele achitate s-au micșorat, în aceeași perioadă, de la 36,31 milioane lei până la 29,5 milioane lei.