Se pare că atât companiile naționale, cât și cele internaționale nu sunt interesate de construcția noului penitenciar Chișinău. Termenul de selectare a companiei care va construi noul penitenciar, care a expirat în data de 13 mai, a fost extins până în data de 24 iunie, ora 10.00. Asta deși recent, Curtea de Conturi a prezentat un raport de audit în care a menționat că implementarea Proiectului ”Construcția penitenciarului din Chișinău” este în întârziere cu aproximativ 54 de luni.

La lansarea concursului, în februarie curent, Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) de construcție a penitenciarului din Chișinău, a menționat că licitația este deschisă ofertanților din toate țările.

După expirarea noului termen-limită, UIP, care a elaborat caietul de sarcini și pachetul documentelor de licitație, va evalua ofertele primite, va adjudeca și va semna contractul pentru executarea lucrărilor de construcție a noului penitenciar din Chișinău.

Schița de proiect a penitenciarului a fost deja elaborată de către un consorțiu de companii olandeze și naționale, proiectul de execuție fiind dezvoltat de către compania de proiectare națională.

Perioada lucrărilor de construcție este estimată să dureze 36 luni.

Amintim că, în bugetul de stat pentru anul 2019 au fost prevăzute circa 160 milioane de lei pentru proiectul ”Construcţia penitenciarului din municipiul Chişinău”. Din această sumă, 14,5 milioane sunt bani din bugetul național, iar peste 145 de milioane de lei provin din resurse externe. Pentru același proiect, în 2018 au fost alocate 139,6 de milioane de lei.

Potrivit schiței de proiect a noului penitenciar din Chișinău, acesta va fi format din cinci compartimente funcționale separate. Instituția va avea un bloc rezidențial, unul pentru transfer, unul pentru asigurarea serviciilor medicale secundare, precum și zona de intrare și cea administrativă. De asemenea, vor fi construite două parcări, una pentru angajații instituției și alta pentru vizitatori.

Viitoarea închisoare va fi amplasată la intrarea în satul Bubuieci, pe un teren de 36 de hectare. Construcția noului penitenciar a fost ”dictată” de multiplele condamnări ale Moldovei la CtEDO, pentru condiții inumane și lipsa asistenței medicale adecvate în penitenciare. Cum va arată noua închisoare, vedeți aici.

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău – în jur 12 mii de persoane anual.