Prevederile Codului fiscal privind aplicarea avertizărilor ar putea fi modificate. Mai exact, legea ar putea conține norme exprese care stipulează că avertismentul poate fi aplicat atât pentru încălcarea fiscal semnificativă, cât și pentru cea nesemnificativă. În prezent, norma este valabilă doar pentru încălcarea fiscală nesemnificativă. Un proiect în acest sens a fost înregistrat, recent, în Parlament.

Potrivit deputaților, noile reguli ar asigura proporționalitatea aplicării sancțiunilor fiscale. Astfel, la prima abatere contravențională, constatată în urma unui control fiscal, se va aplica cu precădere avertismentul scris în locul amenzii. Autorii spun că antreprenorii, în special cei mici, semnalizează sancțiuni aplicate abuziv, fie cu scopul de a corupe, fie cu scopul de a acumula resurse la bugetul de stat.

Proiectul mai are ca scop relaxarea poverii administrative asupra majorității agenților economici. Aceștia vor avea timp suficient pentru a înlătura toate abaterile și pentru a evita amenzile.

Totodată, autorii inițiativei explică că începând cu a treia încălcare nesemnificativă în decursul unui an fiscal, agentul constatator nu va fi obligat, ci doar va avea dreptul să aplice amendă. În prezent, normele privind aplicarea avertismentului sunt ambigue, iar instituțiile de control sunt încurajate să aplice amenzi în cazul încălcărilor semnificative, fără a se interzice, însă, aplicarea acestora în cazurile nesemnificative.