Pentru funcția de adjunct al Procurorului General ar putea deveni eligibile persoanele care au experienţă de cel puţin cinci ani în funcţia de procuror şi dispune de capacităţi organizatorice. În prezent, cerințele de eligibilitate pentru această funcție sunt cel puțin șapte ani în funcția de procuror, în care să fie incluși și ultimii trei ani. Noile reguli se regăsesc în proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, propus pentru consultări publice de Ministerul Justiției.

De asemenea ar putea fi reduse cerințele privind experiența necesară pentru candidații la funcția de procuror în Procuratura Generală. Astfel, dacă acum se cere o vechime de cel puțin cinci ani în funcția de procuror, pe viitor acest termen ar putea fi redus până la trei ani.

În schimb, ofițerii de urmărire penală cu o experiență de cel puțin cinci ani nu vor mai putea deveni procurori în procuraturile specializate. Pentru aceste funcții vor fi eligibile doar persoanele care au cel puțin trei ani experiență în funcția de procuror în alte procuraturi

Totodată, din condițiile pentru candidații la funcțiile de procuror și procuror-șef, stabilite la articolul 20 din lege, se exclude obligativitatea ca persoana că fie supusă verificării și testării cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului).

Proiectul stabilește și modificări la normele privind încetarea raporturilor de serviciu cu Procurorul General în circumstanțe ce nu depind de voința părților. Astfel, propunerea de încetare a mandatului va trebui făcută de către Consiliului Superior al Procurorilor.