Modificările la Legea Supremă privind activitatea judecătorilor au intrat astăzi în vigoare. Astfel, începând de astăzi, magistrații au doar imunitate funcțională.

Totodată, magistrații instanțelor judecătorești se vor numi în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de la bun început. Până acum, judecătorii erau numiți în funcție pentru un termen inițial de cinci ani. Magistrații al căror termen inițial de numire în funcție de judecător, cinci ani, nu a expirat, se vor consideră automat numiți până la atingerea plafonului de vârstă.

În schimb, au fost abrogate din Constituție normele privind numirea în funcție a președinților și vicepreședinților de instanțe. Acestea stipulau că judecătorii sunt numiți în funcțiile de conducere în cadrul judecătoriilor de către președintele țării, iar președintele, vicepreședinții și judecătorii Curții Supreme de Justiție de către Parlament. În toate cazurile, numirile se făceau la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit noilor norme constituționale, deciziile privind numirea judecătorilor și cariera acestora vor fi adoptate în baza unor criterii obiective, bazate pe merit, și a unei proceduri transparente, în condițiile legii. Promovarea sau transferul judecătorilor se va face doar cu acordul acestora.

Alte modificări care au intrat astăzi în vigoare se referă la rolul și componența Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, în Constituție este, deja, stipulat expres că CSM este garantul independenței autorității judecătorești.

În același timp, Legea Supremă prevede că, Consiliul Superior al Magistraturii este format din 12 membri: șase judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, reprezentând toate nivelurile instanțelor judecătorești, și șase persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic.

Procedura și condițiile de alegere, numire și încetare a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt stabilite de lege. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii pot fi revocați, în condițiile legii.

Candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii care nu fac parte din rândul judecătorilor sunt selectați prin concurs, în baza unei proceduri transparente, în bază de merit, și sunt numiți de Parlament cu votul a trei cincimi din deputații aleși. Dacă numirea candidaților care nu fac parte din rândul judecătorilor la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat, procedura și condițiile de numire a acestora sunt stabilite de lege.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi aleși sau numiți pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a deține două mandate. Consiliul Superior al Magistraturii își exercită atribuțiile în mod direct sau prin intermediul organelor sale specializate.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor în funcție în prezent își vor exercită mandatul până la expirarea termenului pentru care au fost aleși. Mandatul membrii de drept urmează să înceteze astăzi. Aceștia vor trebui să fie confirmați în funcție pentru o durată de șase ani în total cu votul a trei cincimi din deputații aleși.