Noile reglementări privind plata salariului în zilele de sunt de astăzi în vigoare, modificările la Codul Muncii fiind publicate în Monitorul Oficial.

Este vorba de  modificările la art. 111, art. 135 și art. 158 din Cod.

Astfel, potrivit noilor reguli, în cazul salariaților remunerați în acord sau pe unitate de timp (oră sau zi), dacă zilele de sărbătoare nelucrătoare nu vor coincide cu zilele de repaus săptămânal, li se va plăti salariul mediu. În cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare vor coincide cu zilele de repaus săptămânal, salariul mediu pentru aceste zile nu se va plăti.

Totodată, în cazul salariaților remunerați cu salarii de funcție fixe, salariul de funcție (salariul de bază) al acestora nu se va modifica în cazul în care în luna respectivă vor exista zile de sărbătoare nelucrătoare.

Modificările au fost operate în urma interpretărilor apărute la art. 111 alin. (1) din Codul muncii. Până la efectuarea modificărilor, norma prevedea că salariaților remunerați în acord sau pe unitate de timp – oră sau zi li se plătește salariul mediu.

Modificările au venit să stabilească că angajații pentru care sistemul de salarizare este bazat pe salarii de funcție fixe (salarii de bază), în luna în care sunt zile de sărbătoare nelucrătoare, salariul de funcție (salariul de bază) nu se modifică. Totuși, modificarea operată a nemulțumit agenții economici care consideră că salariaților care au lefuri de funcție fixe pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare ar urma să le se plătească salariul mediu suplimentar la salariul lor de funcție, ceea ce generează inechitate. 

Anterior, reprezentanții mediului de afaceri s-au arătat nemulțumiți de modificarea art.111 din Codul muncii, intrat în vigoare la 1 decembrie 2018, prin care a fost stabilită obligația achitării suplimentare persoanelor angajate prin acord cu salariu lunar, a tuturor zilelor de odihnă nelucrătoare prevăzute la acest articol.

În urma interpretărilor survenite, Ministerul Finanțelor a venit cu mai multe explicații în privința aplicării modificărilor efectuate la Codul muncii.