Notarii ar putea avea dreptul să întocmească documente în format electronic cu participarea părților de la distanță. Autoritățile au prezentat pentru consultări publice un proiect de lege care prevede modificarea și completarea  Legii privind procedura notarială.

Proiectul prevede că actul notarial în formă de document electronic se întocmește cu respectarea condițiilor de procedură stabilite de această lege, Legea privind identificarea electronică și serviciile electronice și Regulamentul aprobat de Ministerul Justiției după consultarea Camerei Notariale.

Actul notarial în formă de document electronic se întocmește dacă notarul și toți participanții sunt de acord, asigură prezența simultană și pot comunica față în față prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare și dețin semnătura electronică calificată. Comunicarea la distanță nu se poate desfășura dacă cel puțin unul din participanți nu este de acord cu o astfel de comunicare sau dacă nu deține mijloacele tehnice necesare.

Condițiile indicate nu se consideră realizate dacă cel puțin una dintre părți sau notarul nu a asigurat în mod neîntrerupt percepția vizuală și auditivă pe parcursul desfășurării acțiunii.

În formă de document electronic nu pot fi întocmite următoarele acte notariale:

  • certificarea aflării persoanei în viață sau a aflării unei persoane într-un anumit loc;
  • numirea, în cazurile prevăzute de lege, a custodelui sau a administratorului masei succesorale;
  • asigurarea probelor;
  • organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor, certificarea etapelor procedurale ale licitaţiilor sau ale rezultatelor acestora;
  • autentificarea testamentelor;
  • primirea testamentului și a altor documente pe suport de hârtie la păstrare;
  • acte de protest al cambiilor;
  • acte de protest al cecurilor în caz de neplată;
  • alte cazuri prevăzute de lege.

Modul de inițiere, desfășurare, încheiere a ședințelor de comunicare la distanță, precum și semnarea actelor notariale întocmite în formă de document electronic se stabilește de Ministerul Justiției după consultarea Camerei Notariale.”.

Actul notarial în formă de document electronic se consideră întocmit la sediul biroului notarului care l-a întocmit.

În cazul întocmirii actelor notariale la distanță prin comunicarea la distanță, identitatea participanților se stabilește cumulativ prin actul de identitate și prin programul de identificare electronică (eKYC - Electronic Know Your Customer), cu confruntarea obligatorie a informației cu datele din Registrul de Stat al Populației.

Stabilirea și verificarea identității participanților de către notar se face în conformitate cu rigorile legii, în baza imaginii video și semnalului audio transmise prin mijloacele electronice de comunicare. La începutul fiecărei ședințe, fiecare participant se va identifica și va prezenta spre vizualizare actul său de identitate, inclusiv va transmite notarului copia actului de identitate. Actul de identitate, care conține datele cu caracter personal și fotografia persoanei ce se identifică, va fi prezentat în modul în care acestea să fie clar vizibile și fotografia să poată fi confruntată cu imaginea persoanei care se identifică.

Duplicatul actului notarial poate fi solicitat prin cerere scrisă pe suport de hârtie sau în formă de document electronic. Duplicatul poate fi eliberat în formă de document electronică sau pe suport de hârtie indiferent dacă actul notarial inițial a fost întocmit pe suport de hârtie sau în formă de document electronic.