La nici un an de la intrarea în vigoare a noilor modificări la Codul civil, se dorește modificarea Codului în partea ce ține de moștenire. În acest sens, în data de 4 februarie, la Parlament, vor avea loc discuții în privința unei eventuale modificări ale Codului civil. La acestea vor participa membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități, autorii modificărilor la Codul civil, un grup de lucru din partea Camerei Notariale, dar și alte părți interesate.

Contactat de BizLaw, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Vasile Bolea, a precizat că urmează să aibă asemenea discuții la care vor fi invitate toate părțile interesate. Vasile Bolea nu a oferit mai multe detalii, precizând că acestea vor fi după ședința din 4 februarie. 

În același timp, reprezentanții Camerei Notariale au declarat că discuțiile au fost inițiate de către Parlament, după ce mai unii notari s-ar fi plâns în privința conținutului Cărții a 4 din Codul civil, care se referă la moștenire. Mai mult, a fost format un grup de lucru din partea Camerei Notariale, însă, la fel, mai multe detalii nu au fost oferite. 

Amintim că, noile modificări făcute la Codul civil au intrat în vigoare din data de 1 martie 2019. Lucrările asupra proiectului de modificare și completare a Codului civil au început în anul 2013. La elaborarea proiectului au participat atât teoreticieni cât și practicieni – profesori universitari, judecători, notari, avocați, precum și funcționari ai Ministerului Justiției. Grupul de lucru care a participat la elaborarea proiectului și-a desfășurat activitatea pe parcursul a circa patru ani, în cadrul a peste 70 de ședințe. 

Codul Civil modernizat a instituit o Carte – Moștenirea, care cuprinde dispoziții tradiționale și statornicite de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară, de determinare a capacității succesorale, precum și a nedemnității de a moșteni. La fel, este reglementată competența în materie de moștenire, statutul juridic al moștenitorului, custodia masei succesorale etc.

Cartea a 4 - Moștenirea a fost plasată pentru consultări publice încă în 2016. În același timp, au fost organizate mai multe runde de dezbateri publice în privința tuturor modificărilor la Codul civil, înainte ca documentul să fie trimis pentru adoptare.