Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova, în componență nouă, a decis să retragă proiectul de modificare a Legii cu privire la avocatură, publicat anterior de UAM pentru consultări publice și expediat Ministerului Justiției. În următoarele două săptămâni urmează să fie elaborat un alt proiect care va fi promovat.

Potrivit informațiilor publicate de unii membri ai Consiliului pe rețelele de socializare, proiectul publicat nu este proiectul Grupului de lucru desemnat pentru elaborarea documentului. Mai mult ca atât, grupul de lucru nu susține proiectul expediat Ministerului Justiției, deoarece nu contine multe modificări necesare avocaturii, iar unele propuneri din proiect nu sunt necesare. În context, s-a decis retragerea proiectului publicat și elaborarea, în următoarele două săptămâni, a unui alt proiect, care va fi promovat.

În același timp, Ministerul Justiției elaborează propriul proiect de modificare a legislației care reglementează activitatea apărătorilor. Documentul ar urma să fie aprobat până la sfârșitul anului.

Menționăm că, în luna septembrie, Uniunea Avocaților a propus pentru dezbateri publice un proiect de lege privind modificarea legislației care reglementează activitatea apărătorilor. Documentul a fost elaborat de Dumitru Buliga și prevede, de fapt, înlocuirea legii actuale cu o nouă lege privind profesia de avocat.

În iulie 2019, Consiliul UAM a decis formarea Grupului de lucru responsabil de elaborarea unui nou proiect de lege cu privire la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.