Schimbul teritoriului de activitate între notari ar putea fi interzis. O măsură în acest sens se regăsește într-un proiect al Ministerului Justiției transmis Guvernului.

Mai exact, autoritățile vor să prevadă la articolul 31, alineatul (1) din Legea cu privire la organizarea activităţii notarilor că ”nu se admite schimbul teritoriului de activitate între notari.”

Potrivit legislației în vigoare, notarul este obligat să activeze pe teritoriul de activitate pentru care a promovat concursul de suplinire a locurilor vacante de notar și să dețină un birou cu sediul înregistrat în acest teritoriu.

Teritoriu de activitate notarială se consideră unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea și unitatea teritorială autonomă Găgăuzia. Totodată, ministrul Justiţiei poate dispune, prin ordin, extinderea competenței teritoriale a unui notar în teritoriul învecinat, pe o durată de maximum șase luni, în cazul în care în teritoriul respectiv nu activează un alt notar. Dacă notarul este, însă, de acord, teritoriul de activitate al acestuia poate fi extins pentru maxim un an.

Potrivit Ministerului Justiției, Legea cu privire la notariat nu stabilește expres interdicţia de a desfăşura activitatea notarială în alt teritoriu decât cel pentru care a fost promovat concursul. Astfel, cererea a doi notari care solicită un schimb benevol şi echivalent a teritoriului de activitate, potrivit necesităţilor ambelor părţi, nu are interdicţii prevăzute de lege şi în acestcaz se va aplica regula ceea ce nu este interzis este permis.

Prin urmare, chiar dacă schimbul nu este permis, autoritățile sunt impuse să execute hotărâri ale instanțelor de judecată prin care se accept schimbul de tip ”post pe post” între notari. Potrivit autorităților, situația este agravantă din cauză că notarii care au cedat locurile în municipiul Chișinău ulterior depun cereri de încetare a activității. Prin urmare, locurile disponibile în Capitală sunt mereu completate supra necesității, iar în alte teritorii există un număr insuficient de notari.