Westpac, a doua cea mai mare bancă din Australia, a acceptat să plătească 1,3 miliarde de dolari australieni (919 mililioane dolari americani) în urma unui scandal de spălare de bani şi combatere a terorismului, scrie zf.ro.

Instanţa de supraveghere a fraudelor din Australia (AUSTRAC) a lansat sentinţa după ce banca a omis să declare 19 milioane de transferuri internaţionale, în valoare de peste 7 miliarde de dolari, între noiembrie 2013 şi septembrie 2018.

În condiţiile în care Curtea Federală va decide că pedeapsa este corespunzătoare, Westpac va plăti cea mai mare amendă civilă din istoria Australiei. Ultimul record a fost stabilit în 2018 de Commonwealth Bank of Australia, care a plătit o amendă de aproape două ori mai mică – 495 milioane de dolari.

Directorul executiv al AUSTRAC, Nicole Rose, a declarat că sentinţa transmite un mesaj puternic industriei bancare, adăugând că instanţa de supraveghere va continua să se asigure că sistemul financiar din Australia nu este exploatat de infractori.

Westpac a declarat că a încălcat legile privind spălarea de bani şi combaterea terorismului de 23 de milioane de ori.