O companie moldovenească a fost amendată de Consiliul Concurenței pentru că a copiat ilegal ambalajele unor produse, comercializate de o companie ucraineană.

Potrivit unei decizii a autorității, în luna aprilie a anului trecut, la Consiliul Concurenței a fost depusă o plângere de către Tinca Bodiu, avocat din cadrul Biroul Asociat de Avocați ”Efrim, Roșca și Asociații”, în numele întreprinderii ”TRI STAR” SRL, Ucraina, privind presupusele acţiuni de concurență neloială, realizate de către întreprinderea ”CONT-ASISTENT” SRL. În plângere au fost invocate presupuse acţiuni de concurenţă neloială realizate de către întreprinderea ”CONT-ASISTENT”, realizate prin copierea ilegală a ambalajului produsului de halva al întreprinderii ”TRI STAR” produs sub marca comercială ”Золотой Век” şi plasării produsului respectiv pe piață.

Avocata a menționat că ambalajul produselor reclamantului și ale reclamatului sunt aproximativ identice, asemănându-se după caracteristica liniilor, contururilor, culorilor, formei, texturii, materialelor utilizate și a ornamentației produsului în sine.

Aceasta consideră că o atare copiere ilegală a designului ambalajului este de natură să inducă în eroare consumatorul în privința originii comerciale a produselor și că acest fapt implicit ar putea implica eroarea asupra calității acestor produse, compromițând în final reputația reclamantului. Întreprinderea ”TRI STAR” dispune de înregistrare internațională a modelului industrial, iar produsele sale sunt comercializate în țara noastră din anul 2013.

La rândul său, întreprinderea ”CONT-ASISTENT” a comunicat că nu recunoaște faptele imputate și consideră neîntemeiată plângerea întreprinderii ucrainene. De asemenea, compania a mai comunicat că vânzarea produsului din halva în ambalaj nou, de tip ”flow-pack” a început în anul 2016, fiind păstrată aceeași gamă cromatică a ambalajului produsului, însă nu a prezentat acte pertinente care să confirme acest fapt. 

Ulterior, compania a anunțat că a renunțat la acest ambalaj și că a elaborat unul nou. Totodată, întreprinderea s-a plâns că după inițierea investigației a suportat cheltuieli importante și este în prag de faliment.

În aceste circumstanțe, Consiliul Concurenței a decis să-i aplice o amendă în sumă de 909 lei.

Legea Concurenței prevede că sunt interzise orice acţiuni sau fapte care sunt de natură să creeze, prin orice mijloc, o confuzie cu întreprinderea, produsele sau activitatea economică a unui concurent, realizate prin:

  • folosirea ilegală, integrală sau parţială a unei mărci, embleme de deservire, denumiri de firmă, a unui desen sau model industrial sau a altor obiecte ale proprietăţii industriale de natură să creeze o confuzie cu cele folosite în mod legal de către o altă întreprindere;
  • copierea ilegală a formei, a ambalajului şi/sau a aspectului exterior al produsului unei întreprinderi şi plasarea produsului respectiv pe piaţă, copierea ilegală a publicităţii unei întreprinderi, dacă aceasta a adus sau poate aduce atingere intereselor legitime ale concurentului.