Un agent economic a dat în judecată fostul administrator și co-fondator pentru administrare defectuoasă. Conform deciziei instanței de apel, reclamantul a solicitat prejudiciu în sumă de 1.056.425,80 lei.

Potrivit hotărârii magistraților, compania a fost fondată în anul 2003, de către două persoane. Administrator al noii entități a fost numit pârâtul. Ulterior, între fondatorii companiei s-a ivit un conflict privind gestionarea neconformă a SRL-ului, deoarece agentul economic a început să înregistreze pierderi, iar furnizorii se plângeau pe achitarea întârziată a serviciilor. Mai mult ca atât, reclamantul indică că în perioada de administrare a întreprinderii, pârâtul nu a convocat adunarea generală şi nu a raportat rezultatele activității companiei.

În anul 2010, instanța de judecată l-a numit celălalt fondator în calitate de al doilea administrator al întreprinderii, iar în anul 2012 pârâtul a fost exclus din lista asociaților și administratorilor companiei. Totuși, reclamantul susține că înainte de a pleca, fostul administrator și cofondator a transmis activele companiei către un alt agent economic și a încetat să mai prezinte rapoartele financiare către instituțiile statului, fapt pentru care a fost sancționat de către Fisc. Suma amenzii stabilite este egală cu prejudiciul solicitat, adică 1.056.425,80 lei.

Analizând dosarul, Judecătoria Chișinău, sediul Botanica a admis integral acțiunea. Totuși, decizia a fost casată de Curtea de Apel Chișinău. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a remis la rejudecare dosarul.

Examinând repetat materialele prezentate, Curtea de Apel Chișinău a decis, recent, că pârâtul nu trebuie să achite prejudiciul solicitat de reclamant. Asta pentru că amenda a fost aplicată inclusiv pentru perioada în care ambii fondatori dețineau și funcția de administrator al SRL-ului, prin urmare și responsabilitatea pentru gestionarea defictuoasă a întreprinderii revine ambilor.

Decizia Curții de Apel este definitivă, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie.