Compania farmaceutică Johnson & Johnson va fi nevoită să plătescă statului american Oklahoma 572 de milioane de dolari, potrivit MediaFax.ro.

Sentinţa a fost pronunţată de instanță luni şi reprezintă finalul primului proces în care un stat american încearcă să tragă la răspundere o companie farmaceutică pentru rolul său din cadrul celei mai mari crize privind consumul de opioide din istoria Statelor Unite. În motivarea deciziei, judecătorul a menţionat că această criză ”a produs ravagii” în Oklahoma.

Mai exact, statul Oklahoma a acţionat în instanţă compania pentru că aceasta ar fi promovat consumul de opioide. Potrivit reprezentanţilor statului, compania ar fi contribuit la o criză care ar fi dus la moartea a aproximativ 6.000 de cetăţeni din cauza consumului acestor substanţe. Oklahoma a cerut din partea Johnson & Johnson daune în valoare totală de 17,2 miliarde de dolari, susţinând că promovarea ilegală a consumului de opioide a distrus familii şi a devastat comunităţi.

Anterior, statul Oklahoma a ajuns la înţelegeri cu alţi doi producători de opioide: una în valoare de 270 de milioane de dolari cu Purdue Pharma, producătorul medicamentului OxyContin şi una în valoare de 85 de milioane de dolari cu Teva Pharmaceuticals.

Utilizarea eronată şi dependenţa de opioide au fost declarate o urgenţă privind sănătatea publică în Statele Unite. Potrivit estimărilor, 130 de persoane mor în fiecare zi în această ţară din cauza supradozelor de opioide. În 2017, 70.000 de persoane au decedat din această cauză.