Autoritatea pentru protecția datelor din Franța (CNIL) a amendat compania UNIONTRAD COMPANY pentru implementarea unui sistem de supraveghere video care a plasat angajații săi sub o supraveghere constantă. De asemenea, a impus companiei să adopte măsuri pentru a asigura trasabilitatea accesului la căsuța de mesagerie partajată, scrie blog.avocatoo.ro.

Și anume, autoritatea a amendat compania pentru că a:

  • monitorizat constant video angajații;
  • existat o căsuță de e-mail la comun, care putea fi accesată de mai multe persoane, însă nu se putea ști cine o accesează.

UNIONTRAD COMPANY este o companie foarte mică (très petite entreprise – TPE) cu nouă angajați și specializată în traduceri.

Între 2013 și 2017, CNIL a primit plângeri din partea mai multor angajați ai companiei care au fost filmați la locul de muncă. Autoritatea a avertizat compania cu privire la regulile care trebuie respectate atunci când se instalează aparate de supraveghere video la locul de muncă, în special pentru ca angajații să nu fie filmați în mod continuu, și că aceștia din urmă trebuie informați despre existența camerelor de supraveghere.

În februarie 2018 a fost efectuat un control la sediul companiei. Autoritatea a constatat că:

  • camera de supraveghere video din biroul celor șase traducători îi monitoriza pe aceștia continuu la locul de muncă;
  • angajații nu fuseseră informați în mod corespunzător despre monitorizare;
  • stațiile de lucru nu au fost protejate prin parolă, iar angajații au putut să acceseze o căsuță de e-mail partajată cu ajutorul unei parole unice (adică cum se face în realitate – avem o adresă de tipul [email protected] pe care o accesează tot personalul companiei pe baza unei parole).

Ulterior, CNIL a efectuat a doua verificare, în timpul căreia s-au constatat aceleași încălcări. Astfel, agentul economic a primit o amendă administrativă de 20.000 de euro.

De asemenea, CNIL a obligat compania să asigure trasabilitatea accesului la mesageria profesională partajată și să o justifice în termen de două luni de la aplicarea sancțiunii. La sfârșitul acestei perioade, dacă societatea nu se conformează, se vor aplica amenzi penalizatoare de 200 euro/pe zi de întârziere până la momentul conformării.