O fostă magistrate urmează să beneficieze de o îndemnizație unică de concediere în sumă de 327.140,07 lei.

În ședința din 19 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii, a admis demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, referitor la alocarea resurselor financiare suplimentare în sumă de 327.140,07 lei.

Banii au fost solicitați pentru achitarea indemnizației unice de concediere a fostei judecătoare, Cornelia Vârlan, care a activat în cadrul Judecătoriei Chișinău. Aceasta a fost eliberată din funcție în iulie 2019.

Potrivit Legii cu privire la statutul judecătorului, judecătorului demisionat sau pensionat i se plătește o indemnizație unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de judecător. Totodată, în calculul indemnizației unice de concediere pentru judecătorul demisionat şi reîntors în funcție se ia timpul activității în funcția de judecător de la data încetării ultimei demisii.

Cornelia Vârlan și-a început activitatea în calitate de magistrat la Judecătoria Rîșcani, mun. Chișinău, fiind numită în funcţie la 8 octombrie 1996, pe un termen de 5 ani. Ulterior, aceasta a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Pentru activitatea de 22 de ani în funcția de judecător, Corneliei Vârlan i-a fost calculată îndemnizația unică de concediere în sumă de 327.140,07 lei din care: indemnizația constituie 256.580,50 lei; contribuții de asigurări sociale – 59.013,52 lei; prima de asigurare obligatorie de asistență socială medicală – 11.546,12 lei.

La solicitarea CSM, Ministerului Finanțelor urmează să indentifice posibilitățile de alocare a mijloacelor financiare suplimentare pentru achitarea indemnizației.