Vitalii Furtuna, care în data de 16 octombrie a fost desemnat câștigător al concursului pentru ocuparea funcției de magistrat la Judecătoria Bălți, sediul central, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-și suspende hotărârea. Și asta pentru că în privința sa a fost inițiat un dosar penal.

Conform informațiilor incluse în decizia CSM, în data de 19 septembrie s-a dispus începerea urmării penale în privința Vitalii Furtuna pe faptul comiterii infracțiunii prevăzute de art. 326 Cod penal al Republicii Moldova, adică pentru trafic de influență. Mai mult ca atât, în data de 23 octombrie, acesta a fost percheziționat și reținut. Ulterior, acesta a solicitat Consiliului să suspende decizia de numire a sa în funcția de magistrat. Vitalii Furtuna consideră că statutul de candidat la funcția de judecător poate fi asimilat cu funcția de judecător la capitolul ce ține de suspendarea hotărârii de numire în funcție.

Prin urmare, a cerut suspendarea Hotărârii CSM din 16 octombrie în conformitate cu prevederile art. 24 alin. (1), lit. (a) din Legea cu privire la statutul judecătorului. Norma stabilește că judecătorul poate fi suspendat din funcție, la cerere sau din oficiu, prin Hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, dacă în privința lui se începe urmărirea penală, până la rămânerea definitivă a hotărîrii în cauza respectivă.

Analizând solicitatea, Plenul CSM a stabilit că Consiliul nu deține temei legal pentru a dispune suspendarea hotărârii de numire în funcție. Asta pentru că, conform prevederile art. 1 alin. (2) din Legea cu privire la statutul judecătorului, magistrat este persoana învestită constituţional cu atribuţii de înfăptuire a justiţiei, pe care le execută în baza legii. Și anume, CSM reține că statutul de judecător este unul distinct de cel al candidatului la funcția de judecător, motiv din care stipulările legale prin care sunt reglementate activitatea judecătorului, motivele de suspendare a acestuia din funcție, în niciun mod nu pot fi aplicate unui candidat la această funcție.

Statutul de judecător prezumă nu doar existența hotărârii CSM. Condiții obligatorii de învestire în funcție este existența decretului Președintelui și depunerea jurământului de către viitorul judecător.